Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekolozi ogorčeni

Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba"

Jablaničko jezero promijenilo boju
Jablaničko jezero promijenilo boju Facebook/Zeleni Neretva Konjic
Aktualno Galerija Jablaničko jezero promijenilo boju - 6 Jablaničko jezero promijenilo boju - 6 Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic Jablaničko jezero promijenilo boju - 5 Jablaničko jezero promijenilo boju - 5 Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic Jablaničko jezero promijenilo boju - 4 Jablaničko jezero promijenilo boju - 4 Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic Jablaničko jezero promijenilo boju - 3 Jablaničko jezero promijenilo boju - 3 Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic +2 Jablaničko jezero promijenilo boju - 2 Galerija 1/7 >>
Atraktivna turistička destinacija promijenila je izgled. Promjena boje Jablaničkog jezera uzbunila je mnoge, a stručnjak objašnjava zašto se to dogodilo.

Uznemirujući izgled Jablaničkog jezera u Bosni i Hercegovini zabrinuo je građane. Fotografije inače atraktivne turističke destinacije je na svojoj stranici na Facebooku objavilo Udruženje za zaštitu okoliša Zeleni Neretva Konjic. Na njima se vidi cvjetanje alga koje je, objašnjavaju stručnjaci, izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata, piše Klix.ba.

"Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji se obično nalazi u deterdžentima i jasno je da postoji izvor fosfora koji odnekud dolazi i to pospješuje cvjetanje algi. Ja sam prije dvije godine upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja. Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili neka tvornica, ne znam, ali je sigurno da se izvor mora naći kako posljedice ne bi bile nesagledive. Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru jer faktički te alge apsorbiraju kisik i automatski u toj vodi nema dovoljno kisika, tako da uskoro se može očekivati pomor riba", rekao je Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić.

Pročitajte i ovo Saharski pijesak iznad Varaždina, ilustracija Ljeto je uranilo Temperature do 30 stupnjeva, a onda nagla promjena: Danas nam stiže saharski pijesak, objavljeno upozorenje za neke građane

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan"

Riđanović je rekao i kako, budući da uskoro počinje turistička sezona, na jezeru treba zabraniti kupanje jer će cvjetanje alga stvoriti i veliki koncentraciju bakterija, što može biti pogubno za kupače.

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora kažu da su zaprimili informacije i fotografije o promjenama na Jablaničkom jezeru koje, kako navode, upućuju na pojavu cvjetanja alga kao što je to zabilježeno i ranijih godina.

"Organiziran je terenski obilazak i uzimanje uzoraka. Terenskim obilaskom utvrđeno je da nema promjena boje izgleda rijeke Neretve na području grada Konjica. S obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, takve se pojave mogu očekivati i u narednom periodu", navode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti"

Daljnji intenzitet pojave najviše će ovisiti o klimatskim uvjetima, a Agencija, kako ističu, nastavlja pratiti stanje na terenu i informirati javnost na službenoj internetskoj stranici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene