Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 17 zemalja euro zone okupili su se na izvanrednom summitu na kojem bi se trebali dogovoriti o drugom paketu pomoći Grčkoj, koji se može pokazati ključnim za budućnost europske zajedničke valute.


'Mislim da ćemo moći donijeti odluku o novom programu pomoći Grčkoj, što će nam omogućiti da se pozabavimo samim korijenom problema. To znači treba pojačati održivost dugova i naročito konkurentnosti zemlje', rekla je po dolasku na summit njemačka kancelerka Angela Merkel.

Neposredno prije početka summita sastali su se njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i grčki premijer George Papandreu. Euro je suočen s najvećom krizom u 12-godišnjoj povijesti, koja je zaprijetila širenjem na druga velika gospodarstva poput Italije i Španjolske, nakon što su pomoć zatražile tri manje članice, Grčka, Irska i Portugal. Sudionici financijskih tržišta stoga su na oprezu u očekivanju ishoda ključnog summita EU-a.

Na stolu čelnika euro zone trebao bi se naći prijedlog smanjenja grčkog duga, unatoč strahovima da bi to na tržištu moglo biti protumačeno kao djelomična nesposobnost otplate dugova. Gčki dug dosegnuo je 150 posto njezina BDP-a ili oko 350 milijardi eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel pobijedila, evo kako se to odrazilo na EURO Slika nije dostupna Merkel: Reforme počinju davati rezultate

Sedam sati razgovora o krizi u Grčkoj

Uoči summita u srijedu navečer u Berlinu sastali su se njemačka kancelerka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i nakon sedam sati razgovora usuglasili zajedničko stajalište u vezi s načinom rješavanja grčkog duga. Pojedinosti dogovora još nisu službeno objavljene. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, dok su s predsjednikom Europskog vijeća obavljene telefonske konzultacije.

Predsjednik euro skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je po dolasku na summit da se ne isključuje mogućnost djelomične nesposobnosti Grčke da otplaćuje svoje dugove. 'Takva mogućnost ne može se nikada isključiti, ali treba učiniti sve kako bi se to izbjeglo', rekao je Juncker. Juncker je također rekao da je malo vjerojatno da se prihvati prijedlog o uvođenju posebnog poreza iz kojeg bi se financirao program pomoći Grčkoj. (HIna)