Obavijesti Video Pretražite Navigacija
netanyahu okupio desničare

Izraelski parlament odobrio vladu nacionalnog jedinstva: "Ovo je rat za naš dom"

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Afp
Izraelski parlament odobrio je u četvrtak vladu nacionalnog jedinstva premijera Benjamina Netanyahua, koja uključuje nekoliko centrističkih oporbenih zastupnika, a osnovana je u jeku rata s Hamasom u Pojasu Gaze.

Vlada, odobrena nakon subotnjeg napada Hamasa na Izrael, podcrtava suspenziju normalnih političkih pravila u jednoj od najozbiljnijih kriza u izraelskoj povijesti.

"Ovo je rat za naš dom, mora završiti na samo jedan način - potpunom pobjedom i porazom i eliminacijom Hamasa", rekao je Benjamin Netanyhau u parlamentu, ocijenivši da je 7. listopada "najstrašniji dan za židovski narod od holokausta."

Po dogovoru, bivši ministar obrane Benny Gantz i članovi njegove male centrističke stranke pridružit će se Netanyahuovoj koaliciji, jednoj od najdesnijih vlada u povijesti Izraela, kojoj se Gantz do sada odlučno protivio.

Pročitajte i ovo Gaza Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Raste broj žrtava u Gazi. Oko 40 posto ranjenih su djeca: "Većina dolazi iz ruševina vlastitog doma"

Vođa najveće oporbene stranke u parlamentu, bivši premijer Yair Lapid, odbio je pridružiti se novoj vladi u kojoj su ekstremni desničari, među njima ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir.

Pročitajte i ovo Stjenice - 2 najezda u Rijeci Pošast koja je nekad bila rezervirana za siromašna i zapuštena mjesta sada se širi brže i lakše: "Svako malo me nešto svrbi"

"Netanyahu i Ben Gvir nisu ljudi koji će obnoviti izgubljeno povjerenje izraelskog naroda u njihovu vladu", rekao je Lapid u obraćanju javnosti putem televizije. Dodao je ipak da se njegova stranka neće protiviti vladi i da će je podržavati u sigurnosnoj krizi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene