Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je spreman pristati na posredovanje treće strane radi obnove pregovora Izraela i Sirije koji su zapeli prije više od godinu dana.


'Premijer je puno puta rekao da je spreman doći bilo kamo kako bi pregovarao sa Sirijom, bez ikakvih uvjeta. Da bi to postigao, Izrael ne isključuje pomoć neutralne treće strane', ističe se u premijerovu priopćenju. 'Nažalost, Sirija postavlja zapreke i sprječava pregovore o postizanju rješenja koje bi osiguralo mir, sigurnost i gospodarski razvoj svih strana', dodao je Netanyahu.

U srijedu je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem upozorio Izrael da ne pomišlja na rat sa Sirijom, ocijenivši da bi se takav sukob prometnuo u 'opći rat'.  Sirijski ministar je to izjavio pošto su ga novinari zamolili da komentira izjavu izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka koju je dao u ponedjeljak navečer pred visokim vojnim dužnosnicima.

>> 'Izrael je na putu uništenja'

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića" Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj"

Po toj izjavi, Izrael bi se 'zbog nepostojanja mirovnog ugovora sa Sirijom mogao naći u vojnom sukobu koji bi mogao uzrokovati opći rat', kako je prenio ministrov ured. Sirija i Izrael su u svibnju 2008. uz posredovanje Turske počeli neizravne pregovore o Golanskoj visoravni koju je Izrael zauzeo 1967., a Damask ju želi vratiti, te o mogućem mirovnom ugovoru. No pregovori su prekinuti nakon izraelske vojne ofenzive na Pojas Gaze u prosincu 2008. (Hina)