Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Država Palestina'

Izrael prkosi odluci UN-a: Grade 3.000 novih domova na Zapadnoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael će graditi 3.000 novih domova za naseljenike na Zapadnoj obali, prkoseći time odluci Opće skupštine UN-a gdje sada postavljena i pločica 'Država Palestina'. Njihov predstavnik u UN-u je odluku o gradnji nazvao 'izravnom provokacijom'.

Izrael planira izgraditi 3.000 novih domova za svoje naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu prkoseći glasovanju u UN-u kojim se implicitno priznaje palestinska državnost na tim područjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Hebron Novi niz smrtonosnih sukoba Izraelske snage ubile četvoricu Palestinaca, otac u suzama grlio svoje mrtve sinove: "To su moja djeca"

>> Bijela kuća: Izraelski plan o naseljima je kontraproduktivan

>> Veliko slavlje Palestinaca zbog promjene statusa u UN-u

Internetski portal Ynet news je izvijestio da je plan odobrio uži kabinet premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda glasovala za podizanje statusa Palestinaca na "promatračku državu nečlanicu" s "entiteta", čemu su se protivili Izrael i Washington.

List Haaretz je na svojim internetskim stranicama prenio sličnu vijest u kojoj se novi domovi opisuju kao dio "vala gradnje" koji planira Izrael. Izrael smatra cijeli Jeruzalem svojom nedjeljivom prijestolnicom, a u bilo kakvom možebitnom mirovnom sporazumu s Palestincima želi zadržati dijelove Zapadne obale s naseljima.

Izraelski dužnosnici za sada nisu komentirali izvješća.

Pločica "Država Palestina" postavljena u UN-u

Nova pločica "Država Palestina" postavljena je u Općoj skupštini UN-a ispred palestinskog predstavnika Rijada Mansura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u promatračku državu nečlanicu.

Mansur je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3.000 stanova za židovske doseljenike u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Izraelska odluka donesena je kao znak odmazde za dobiven status promatračke države nečlanice UN-a. "Odluka o gradnji je izravna provokacija", ocijenio je Mansur. "Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je da s druge strane teže istom", izjavio je Mansur koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi u New Yorku.

Izrael i SAD kritizirali su glasovanje u UN-u, kazavši da predstavlja prepreku mirovnim naporima na Bliskom istoku.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene