Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada je na dobrom putu'

Izrael: Potpisan sporazum o koalicijskoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potpisao je u petak koalicijski ugovor s desnim centrom i nacionalističkom religioznom desnicom bliskom doseljenicima te će u subotu predstaviti svoju novu vladu Shimonu Peresu.

'Predsjednik vlade zadovoljan je koalicijskim sporazumom koji je savez Likud-Israel Beiteinou potpisao s Yesh Atidom i Židovskim domom', istaknuo je Netanyahu u priopćenju objavljenom uoči šabata.

Netanyahu, predsjednik Likuda (desnica) koji je oslabljen izašao iz mučnih četrdesetodnevnih pregovora, dodao je da će svoju vladu predstaviti predsjedniku Peresu u subotu navečer, nakon židovskog tjednog odmora u subotu.

'Potpisali smo uz Božju pomoć. Tridesettreća izraelska vlada je na dobrom putu', objavio je nešto ranije predsjednik Židovskog doma Naftali Bennett na Twitteru i na Facebooku.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas"

>> Palestinci gađali kamenjem izraelsku policiju, ovi uzvratili šok granatama

U petak nije bio predviđen nikakav susret potpisnika zbog, kako navode glasila, napetosti koje su se ovih dana pojavile između partnera u novoj koaliciji, a koje bi mogle nagovijestiti tešku suradnju u budućnosti.

Nova vlada treba prisegnuti u Knessetu (parlament) u ponedjeljak, 48 sati prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame.

Po koalicijskom ugovoru, Likud (20 zastupnika) treba dobiti glavne portfelje obrane i unutarnjih poslova, a Netanyahu će voditi vanjske poslove u očekivanju završetka suđenja resornom ministru na odlasku Avigdoru Liebermanu, njegovu izbornom savezniku i vođi nacionalističke stranke Israel Beiteinou (11 zastupnika).

Yesh Atidu, s 19 zastupnika, pripadaju ministarstva financija i prosvjete, a Židovskom domu (12 zastupnika) ministarstva trgovine i industrije te stanovanja, koje nadzire gradnju židovskih naselja.

Bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, čija je nova stranka centra HaTnouha (6 zastupnika) 19. veljače prva potpisala ugovor s Netanyahuom, bit će ministrica pravosuđa, ujedno zadužena za mirovne pregovore s Palestincima.

Nova većina na vlasti imat će 68 od 120 zastupnika.

Analitičari predviđaju težak treći mandat Netanyahuu koji će se morati dogovarati s 'koalicijom svojih noćnih mora', kako se ističe na naslovnici lista Haaretz, pošto je morao odustati od saveza s ultraortodoksnim Shassom (11 zastupnika) i Ujedinjenim židovstvom Tore (7 zastupnika) i prikloniti se nepouzdanijim partnerima. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene