Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Ranije dao ostavku

Izrael podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Liebermana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski čelnik krajnje desnice Avigdor Lieberman optužen je u nedjelju za prijevaru i narušavanje povjerljivosti zbog čega je i dao ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova prije dva tjedna.

Lieberman, koji je odbacio optužbe, i dalje je na čelu stranke Yisrael Beitenu koja je sastavila koaliciju s desničarskom strankom Likud premijera Benjamina Netanyahua pred parlamentarne izbore 22. siječnja. Izraelski dužnosnici rekli su da je protiv njega podignuta optužnica zbog nepravilnosti oko unaprijeđenja jednog izraelskog diplomata koji mu je prenio tajnu informaciju o policijskoj istrazi o njegovim aktivnostima.

Prema izraelskom zakonu, osuda po takvoj optužnici može onemogućiti Liebermanu da obnaša dužnost ministra u novoj vladi.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Lieberman, koji živi u židovskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvao je kontroverzu svojim dovođenjem u pitanje odanosti 1,5 milijuna izraelskih arapskih građana.
Njegove izjave bile su osuđene kao rasističke, ali su mu također dale veliki broj glasača izvan njegove rusofone baze.

>>Izraelski ministar vanjskih poslova podnio ostavku

Ranije ovoga mjeseca na sebe je navukao bijes Europske unije kada je izjavio da ona nije dovoljno osudila pozive islamista Hamasa na uništenje Izraela, usporedivši to s neuspjehom Europe da zaustavi nacistički genocid nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata.

Rođen u Moldaviji, Lieberman je emigrirao u Izrael 1978. Postao je administrativnim čelnikom Likuda 1993. i vodio je ured premijera od 1996. do 1997. tijekom Netanyahuovog prvog mandata. Nakon toga,  otišao je i osnovao je svoju stranku Yisrael Beitenu (Izrael naš dom) 1999. godine.

On je posljednji u nizu izraelskih političara koji su suočeni s optužbama za korupciju posljednjih godina. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene