Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su razvili antitijelo koje napada 99 posto sojeva HIV-a i koje može spriječiti infekcije kod primata. To antitijelo izgrađeno je tako da napada tri dijela virusa, što virusu HIV-a otežava odupiranje.


Suradnja Američkog nacionalnog instituta za zdravlje i poznate farmaceutske kompanije urodila je plodom: Znanstvenici su zajedničkim radom razvili antitijelo koje napada 99 posto sojeva HIV-a. Međunarodno društvo za sidu reklo je da je novo antitijelo "izniman napredak". Testiranje na ljudima počet će 2018., izvještava BBC.

Vezani članci Medicinska sestra iz KBC-a Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Udruga ugovornih ordinacija podržava štrajk medicinara: Upozorili da županije ne provode Zakon o zdravstvenoj zaštiti Veliki problem je nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Stariji u mirovinu, a mladi bježe iz zemlje: "Ne mogu naći liječnika. Plaćam koliko god on traži, ali ga nema"

Ljudska tijela teško se bore s HIV-om jer taj virus ima nevjerojatnu sposobnost mutiranja.

Istraživači već neko vrijeme pokušavaju stvoriti antitijela koja neutraliziraju velik spektar sojeva kako bi istrijebili HIV ili spriječili prvotnu infekciju. Novo antitijelo kombinira tri takva antitijela kako bi stvorilo moćno "tro-specifično antitijelo".

Nakon 24 majmuna, testiranje na ljudima počinje 2018.

Dr. Gary Nabel, glavni istraživač za farmaceutsku kompaniju Sanofi i jedan od koautora studije, rekao je: "Novo antitijelo je učinkovitije i posjeduje veću širinu od ijednog do sada otkrivenog antitijela koje se pojavljuje u prirodi." Najbolja prirodna antitijela napadaju 90 posto sojeva HIV-a, dok čak i niska koncentracija antitijela dr. Nabela i njihovih suradnika napada 99 posto.

Nakon što je antitijelo testirano na 24 majmuna, testiranja na ljudima počet će sljedeće godine.

U svijetu trenutačno oko 37 milijuna ljudi živi s HIV-om, a 30 posto njih ne zna da su pozitivni.

Profesorica Linda-Gail Bekker, predsjednica Međunarodnog društva za sidu, rekla je: "Ova studija opisuje izniman napredak. Još uvijek je rano, ali radujem se prvim rezultatima testiranja na ljudima."