Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba znati granicu

Iznenada preminulo troje čeških diplomata: Ministar zaposlenima poslao važno pismo

Jan Lipavský
Jan Lipavský Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Nakon što je u posljednjih pet mjeseci iznenada umrlo troje čeških diplomata u dobi od 46 do 55 godina, ministar vanjskih poslova Jan Lipavský poslao je važno pismo zaposlenima u Ministarstvu vanjskih poslova.

Čak troje čeških diplomata umrlo je iznenada u manje od pola godine. 

Prošlog mjeseca iznenada je u 50. godini umrla zamjenica češkog veleposlanika u Izraelu Monika Studená.

U veljači je u 46. godini preminuo češki veleposlanik u Poljskoj i bivši stalni predstavnik Češke u Europskoj uniji Jakub Dürr.

Lani u studenom iznenada je preminula u dobi od 55 godina češka veleposlanica u Švicarskoj i Lihtenštajnu Kateřina Fialková.

Zabrinulo je to češkog ministra vanjskih poslova Jana Lipavskýja, koji je uputio pismo osoblju Ministarstva vanjskih poslova.

''Svaki posao ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i zdrave granice''

U pismu, koje je na uvid dobio POLITICO, ministar od zaposlenika traži da pronađu bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

''Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i zdrave granice'', navodi se u pismu kojim ministar zaposlene upozorava da ne podcjenjuju važnost brige o vlastitom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Smrt troje diplomata, koji su umrli prirodnom smrću, "pokazuje da položaj diplomata uključuje rad u izuzetno teškim uvjetima i često u izolaciji od obitelji".

''Naši kolege ovu dužnost obavljaju čak i u ratnim zonama uz stroge mjere sigurnosti te uz ograničenu mobilnost. Diplomati su izloženi ne samo velikom pritisku u svom profesionalnom i privatnom životu već i često teškim klimatskim uvjetima'', istaknuo je ministar.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Neki su naučili na teži način Kad pritisnu umor, tjeskoba i krivnja, već je kasno: ''Nemojte ga se odreći ni pod koju cijenu''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Izlaz iz začaranog kruga Svi to radimo, a ne vodi nikamo: Jeste li čuli za ruminiranje i kako ga kontrolirati?

Lipavský je rekao da je Ministarstvo spremno na promjene kako bi pomoglo diplomatima da se nose s pritiscima svog posla. Mjere o kojima se raspravlja uključuju povećanje opsega psiholoških usluga za diplomate i njihove obitelji. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene