Nacionalistička koalicija predvođena predsjednikom Hashimom Thacijem i njegovom Demokratskom strankom Kosova (PDK) osvojila je većinu glasova na prijevremenim izborima u nedjelju, pokazuju izlazne ankete.


Koalicija je dobila 40,5 posto glasova, navodi se u rezultatima izlazne ankete Klan Kosova TV.

Vezani članci Aleksandar Vulin, Gordan Grlić Radman Vulin žestoko napao hrvatskog šefa diplomacije: ''Na to može odgovoriti samo medicina" Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

Na drugom je mjestu pokret Samoopredjeljenje s 29,9 posto glasova, a koalicija premijera Ise Mustafe na trećem je mjestu s 27,2 posto.

Izborno povjerenstvo izvijestilo je da je odaziv bio 41,4 posto, najniži ikad zabilježen na Kosovu. Izborni promatrači kažu da to pokazuje da su birači razočarani političarima koji čak nisu ni počeli rješavati pitanja koja pogađaju zemlju: nezaposlenost, siromaštvo, korupciju i zločine.

Ovi izbori su važni jer bi mogli zakomplicirati pomirbu u regiji koja još uvijek osjeća posljedice desetljeća ratova koji su počeli u bivšoj Jugoslaviji 1991.

Pobjeda Thacijeve koalicije mogla bi dovesti do jačanja napetosti sa Srbijom. Na izborima je sudjelovalo 26 stranaka i koalicija od kojih pet srpskih.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i priznaje ga 114 država. (Hina)