Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI SE NE SMIRUJU

Kosovo i Srbija dobili poruku iz EU-a: ''Smirite tenzije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je Beograd i Prištinu da smire tenzije i pridržavaju se dogovora o izbjegavanju zapaljivih izjava i retorike kako bi se usredotočili na posao koji je pred njima.

Srpski premijer Aleksandar Vučić zatražio je jučer od šefice europske diplomacije Federice Mogherini da reagira na ponašanje i provokacije Prištine, a kosovske Srbe pozvao da ne nasjedaju na provoakcije, ne reagiraju i očuvaju mir.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Vučić se poslije sastanka s izaslanstvom Prištine u Bruxellesu, koji su pojedini europski mediji ocijenili neuspješnim, u četvrtak popodne sastao s predstavnicima kosovskih Srba u Raški, a u pauzi tog sastanka na presici je pozvao sunarodnjake na Kosovu da "ostanu mirni i da vjeruju svojoj državi". Prištinu je pak optužio za neuspjeh dijaloga u Bruxellesu i za "najprljaviju propagandu".

Srpski premijer zatražio je i reakciju šefice eurodiplomacije Mogherini i njezina tima na ponašanje Prištine, podsjetivši kako su iz EU-a "jasno rekli" da će reagirati ako netko prekrši postignut dogovor. "Želim jasno dati do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bježanje od odgovornosti", rekao je Vučić novinarima u Raški.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je jučer zabrinutost zbog "kampanje Srbije", kojom se srpska zajednica u sjevernom dijelu Kosova "huška na strah i međuetničku mržnju". "Razočaran sam i zabrinut zbog propagandne kampanje u starom stilu Srbije, koja nastavlja huškati na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u sjevernom dijelu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integriranja u institucije Republike Kosova", navodi se u izjavi Thacija.

Ranije tijekom dana predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izvijestio je veleposlanike SAD-a Kylea Scotta, Rusije Aleksandra Čepurina i Kine Li Man Xanga da ponašanje izaslanstva Prištine u posljednjoj rundi dijaloga na visokoj razini u Bruxellesu "nije bilo u cilju postizanja dogovora".

Na tim je sastancima, kako se navodi u priopćenju, zaključeno da je sljedećih dana "neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regiji", kao i da se "ne smije dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja sigurnosti građana" na Kosovu.

Prije sastanka u Raški Vučić nije želio komentirati tvrdnje pojedinih medija kako, navodno, postoji opasnost od napada naoružanih Albanaca na općine sa srpskom većinom. "Jesam li zabrinut? Jesam! Je li stanje napeto? Da, ali ne ovisi sve o nama", rekao je Vučić prije sastanka u Raški s predstavnicima kosovskih Srba.

Situaciju je ocijenio "prilično kompleksnom", naglasivši da neće kršiti vlastitu riječ i dogovor s EU-om "da se ne govori o onome što je bio sadržaj razgovora" u srijedu navečer u Bruxellesu, ustvrdivši da je "Beograd imao konstruktivan odnos i da je prihvaćao prijedloge EU-a".

Sastanku Vučića s političkim predstavnicima kosovskih Srba u vojarni na jugu Srbije dodatnu dozu dramatičnosti daje nazočnost ministara obrane i unutarnjih poslova Zorana Đorđevića i Nebojše Stefanovića te načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koji razgovaraju s predstavnicima Vojske Srbije i srpskog MUP-a.

Europska unija pozvala je Beograd i Prištinu da smire tenzije i pridržavaju se dogovora o izbjegavanju zapaljivih izjava i retorike kako bi se usredotočili na posao koji je pred njima, objavili su jučer beogradski elektronički mediji, prenoseći priopćenje iz Bruxellesa.

"Cijenimo pomirljive izjave nakon dogovora, ali jako žalimo zbog naknadnih zapaljivih izjava koje su uslijedile. Pozivamo obje strane na suzdržanost i nastavak napora na spuštanju napetosti", navodi se u priopćenju glasnogovornice Europske unije Maje Kocijančič.

Normalizacija odnosa važna je za mir i stabilnost regije i za napredak obje strane prema EU-u, navodi se u priopćenju. Glasnogovornica EU-a ranije u četvrtak izjavila je da su poslije jučerašnjih razgovora Beograda i Prištine nastavljeni kontakti na različitim razinama, ali da datum novog sastanka izaslanstava Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a u Bruxellesu još nije potvrđen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene