Satelit, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Satelit, ilustracija (Foto: Thinkstock)

Nakon gotovo dvije godine od kada je zabilježen posljednji signal, posljednji oblik komunikacije između NASA-inog centra i njezinog svemirskog satelita, pronađen je satelit STEREO-B.


Nakon 22 mjeseca pokušavanja da se stupi u kontakt s izgubljenom letjelicom STEREO - B, u nedjelju je završila potraga, kada je svemirska mreža Deep Space uočila signal satelita.

NASA-ini stručnjaci još uvijek ne znaju je li letjelica funkcionalna i može li, nakon toliko vremena, nastaviti sa zadaćom zbog koje je poslana u svemir, a to je istraživanje aktivnosti Sunca.

Dvije letjelice naziva STEREO-B i STEREO-A poslane su u svemir kako bi na Zemlju slale aktivnosti Sunca, te ne bi li znanstvenike opskrbljivale novim i svježim informacijama o aktivnosti naše najbliže zvijezde. Kada su poslane u svemir očekivalo se da će raditi svoj posao do 2008. godine, no i jedna i druga letjelica potrajale su mnogo duže.

Problemi sa satelitom STEREO-B počeli su 1. listopada 2014. godine kada je prvi put prekinut signal između letjelice i NASA-inog centra za prikupljanje podataka.

Iako duge dvije godine NASA-ini stručnjaci nisu znali gdje se letjelica nalazi, bili su pripremljeni na to. Zbog njezine putanje i zbog činjenice da se zadržala u svemiru mnogo duže od planiranog, bilo je samo pitanje vremena kada će početi obilaziti područje s kojeg je, zbog velike površine Sunca, nemoguće poslati signal na Zemlju.

STEREO-A i STEREO-B letjelice opremljene su opremom koja predviđa 'gubljenje signala'. Letjelice imaju ugrađen sustav prema kojem, kada se izgubi signal i komunikacija sa Zemljom, unutar 72 sata ga same ga pokušaju vratiti. Kada je signal s letjelicom STEREO-B počeo slabiti, NASA je primila signal koji je bio izuzetno slab, te se očekivalo da je to posljednji kontakt s ovom letjelicom. No NASA-ini znanstvenici nisu prestali tražiti satelit. Iako se u svakodnevnom radu više nisu mogli osloniti na podatke te letjelice, svakog su dana provjeravali signal i tako gotovo dvije godine. Njihova se upornost na kraju isplatila, piše Mashable.