Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao signal

IZGUBLJEN U SVEMIRU Nakon dvije godine NASA pronašla davno nestali satelit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo dvije godine od kada je zabilježen posljednji signal, posljednji oblik komunikacije između NASA-inog centra i njezinog svemirskog satelita, pronađen je satelit STEREO-B.

Nakon 22 mjeseca pokušavanja da se stupi u kontakt s izgubljenom letjelicom STEREO - B, u nedjelju je završila potraga, kada je svemirska mreža Deep Space uočila signal satelita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važna misija NASA šalje letjelicu "nikad bliže Suncu" Slika nije dostupna Ovo čekaju već 60 godina ISTRAŽIVANJE SVEMIRA Sonda koju će lansirati NASA 'dotaknut' će Sunce

NASA-ini stručnjaci još uvijek ne znaju je li letjelica funkcionalna i može li, nakon toliko vremena, nastaviti sa zadaćom zbog koje je poslana u svemir, a to je istraživanje aktivnosti Sunca.

Dvije letjelice naziva STEREO-B i STEREO-A poslane su u svemir kako bi na Zemlju slale aktivnosti Sunca, te ne bi li znanstvenike opskrbljivale novim i svježim informacijama o aktivnosti naše najbliže zvijezde. Kada su poslane u svemir očekivalo se da će raditi svoj posao do 2008. godine, no i jedna i druga letjelica potrajale su mnogo duže.

Problemi sa satelitom STEREO-B počeli su 1. listopada 2014. godine kada je prvi put prekinut signal između letjelice i NASA-inog centra za prikupljanje podataka.

Iako duge dvije godine NASA-ini stručnjaci nisu znali gdje se letjelica nalazi, bili su pripremljeni na to. Zbog njezine putanje i zbog činjenice da se zadržala u svemiru mnogo duže od planiranog, bilo je samo pitanje vremena kada će početi obilaziti područje s kojeg je, zbog velike površine Sunca, nemoguće poslati signal na Zemlju.

STEREO-A i STEREO-B letjelice opremljene su opremom koja predviđa 'gubljenje signala'. Letjelice imaju ugrađen sustav prema kojem, kada se izgubi signal i komunikacija sa Zemljom, unutar 72 sata ga same ga pokušaju vratiti. Kada je signal s letjelicom STEREO-B počeo slabiti, NASA je primila signal koji je bio izuzetno slab, te se očekivalo da je to posljednji kontakt s ovom letjelicom. No NASA-ini znanstvenici nisu prestali tražiti satelit. Iako se u svakodnevnom radu više nisu mogli osloniti na podatke te letjelice, svakog su dana provjeravali signal i tako gotovo dvije godine. Njihova se upornost na kraju isplatila, piše Mashable.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene