Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo čekaju već 60 godina

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA Sonda koju će lansirati NASA 'dotaknut' će Sunce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je korak bliže u svom nastojanju da 'dotakne' Sunce. Prošlog su tjedna najavili da je misija Solar Probe Plus prešla velik dio puta i ukoliko sve bude išlo prema planu, bit će lansirana 2018.

Sve će početi lansiranjem svemirske letjelice koja će 24 puta okružiti Sunce. Nakon što dovrši sedam preleta pokraj Venere, svemirska letjelica će uroniti u koronu, odnosno vanjski dio atmosfere Sunca.
Tri najbliže orbite bit će samo 4 milijuna milja udaljene od površine Sunca, što je sedam puta bliže nego što je bilo koja letjelica ikada približila plamtećoj kugli, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Sergej Šojgu i Vladimir Putin Oružje u svemiru Putin odgovorio na glasine da razvija svemirsko nuklearno naoružanje: "SAD zna..."

Kada bude toliko blizu Suncu, letjelica će se suočiti s 500 puta više solarnog intenziteta nego letjelica koja kruži oko Zemlje.

Prema NASA-i, letjelica će prikupljati podatke o solarnoj aktivnosti, što će pomoći znanstvenicima da rade predikcije velikih svemirskih vremenskih događaja, kao što su solarne oluje koje utječu na život na Zemlji. Te solarne oluje ili erupcije velike radijacije, mogu oštetiti satelite i električne vodove.

Primarni ciljevi sonde uključuju praćenje toka energije s korone, kao i razumijevanje njezina zagrijavanja. Misija će također istraživati kako dolazi do ubrzavanja solarnih vjetrova.

Istraživanje 'rupe' u Suncu

NASA se nada da će moći istražiti i 'rupe' koje se povremeno javljaju na Suncu, koje mogu proizvesti solarne oluje koje su opasne za našu elektroniku i pojave za koje se znanstvenici boje da bi nas mogle odvesti u mračno doba, ukoliko dovoljno velika eksplozija dođe i dovoljno blizu Zemlji.

Znanstvenici o ovakvoj misiji sanjaju već 60 godina, a danas je tehnologija to napokon i omogućila.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene