444968
444968
444968
444968
444968

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA Sonda koju će lansirati NASA 'dotaknut' će Sunce

  • , 30.07.2016., 07:32
  • Autor:
  • komentara

NASA je korak bliže u svom nastojanju da 'dotakne' Sunce. Prošlog su tjedna najavili da je misija Solar Probe Plus prešla velik dio puta i ukoliko sve bude išlo prema planu, bit će lansirana 2018.

 
 
 
 
Sunce (Foto: Guliver/Thinkstock)
Sunce (Foto: Guliver/Thinkstock)

Sve će početi lansiranjem svemirske letjelice koja će 24 puta okružiti Sunce. Nakon što dovrši sedam preleta pokraj Venere, svemirska letjelica će uroniti u koronu, odnosno vanjski dio atmosfere Sunca.
Tri najbliže orbite bit će samo 4 milijuna milja udaljene od površine Sunca, što je sedam puta bliže nego što je bilo koja letjelica ikada približila plamtećoj kugli, piše Business Insider.

Kada bude toliko blizu Suncu, letjelica će se suočiti s 500 puta više solarnog intenziteta nego letjelica koja kruži oko Zemlje.

Prema NASA-i, letjelica će prikupljati podatke o solarnoj aktivnosti, što će pomoći znanstvenicima da rade predikcije velikih svemirskih vremenskih događaja, kao što su solarne oluje koje utječu na život na Zemlji. Te solarne oluje ili erupcije velike radijacije, mogu oštetiti satelite i električne vodove.

Primarni ciljevi sonde uključuju praćenje toka energije s korone, kao i razumijevanje njezina zagrijavanja. Misija će također istraživati kako dolazi do ubrzavanja solarnih vjetrova.

Istraživanje 'rupe' u Suncu

NASA se nada da će moći istražiti i 'rupe' koje se povremeno javljaju na Suncu, koje mogu proizvesti solarne oluje koje su opasne za našu elektroniku i pojave za koje se znanstvenici boje da bi nas mogle odvesti u mračno doba, ukoliko dovoljno velika eksplozija dođe i dovoljno blizu Zemlji.

Znanstvenici o ovakvoj misiji sanjaju već 60 godina, a danas je tehnologija to napokon i omogućila.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se