Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 3 milijarde godina

Izgled planeta Marsa promijenio golemi vulkan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije više od tri milijarde godina površina Marsa se okrenula oko svoje jezgre pomaknuvši rijeke, ledene kape i vulkane, čime se mogu rasvijetliti neke velike tajne Crvenog planeta.

"Da se takav zaokret dogodi na Zemlji, Pariz bi se našao u polarnom krugu", rekao je za AFP Sylvain Bouley, geomorfolog na Sveučilištu Južni Pariz i jedan od autora studije.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Za taj veliki pomak od 20 do 25 stupnjeva odgovorna je orijaška vulkanska kupola Tharsis, koja je više od deset tisuća puta veća od najvećeg vulkana na Zemlji (Mauna Loa na Havajima), velika gotovo kao Francuska. A obim Marsa je osam puta manji od Zemljina.

Kako se navodi u studiji, svojom neobičnom masom vulkanska kupola je prouzročila vrtnju površinskih omotača Marsa (kore i plašta) oko njegove jezgre, što je kao da okrenemo usplođe marelice oko koštice.

"Taj se fenomen protegnuo kroz desetke milijuna godina", dodao je Bouley.

"Mislimo da se slično dogodilo i na Zemlji, ali to još treba dokazati", napomenuo je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene