Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska tvrtka Pearson i njemački Bertelsmann spojit će svoje izdavačke kuće Penguin i Random House u pokušaju da povrate tržište koje su izgubile od tehnoloških grupacija Amazon i Apple, koje predvode revoluciju elektronskih knjiga.


Pearson, poznat po svojim obrazovnim i medijskim izdanjima, objavio je da će se nova tvrtka, koja će pod isti krov dovesti pisca humoristične fantastike Terryja Pratchetta, autoricu 'Pedeset nijansi sive' EL James i dobitnika Nobelove nagrade za 2012. Mo Yana, zvati Penguin Random House.

'Potrošačka izdavačka industrija prolazi kroz razdoblje olujnih promjena, potaknuto digitalnim tehnologijama i golemim tvrtkama koje u tome dominiraju', napisala je u elektronskoj poruci zaposlenicima izvršna direktorica Pearsona Marjorie Scardino. 'Industrija tiskanja knjiga ističe se po tome što je čini nekoliko velikih i mnogo razmjerno malih tvrtki, a vjerojatno za sve nema mjesta, pa će se morati udruživati', navela je.

Prema planovima o spajanju, Bertelsmann će imati vlasnički udio od 53 posto i imat će pravo imenovati pet direktora u upravu, dok će Pearson imati 47 posto i četiri direktora. Obje su se strane obvezale da će svoje udjele u novoj tvrtki zadržati najmanje tri godine. Penguinov predsjednik i izvršni direktor John Makinson bit će predsjednik nove tvrtke, a izvršni direktor Random Housea Markus Dohle bit će izvršni direktor.

>> Apple kreće u pohod na još jedno tržište!

Analitičari smatraju da bi obje tvrtke više voljele da im je stigla ponuda o čistoj kupnji, koja bi Pearsonu omogućila povlačenje s tržišta pogođenog brzim rastom elektronskih knjiga i pritiskom supermarketa za nižim cijenama, ali Pearson je naveo da će udruživanje omogućiti značajne sinergije i veća ulaganja u nove tehnologije koje mijenjaju tu industriju.

'Dva će izdavača zajedno biti kadra dijeliti veliki dio troškova, ulagati više u autorski i čitateljski segment i biti odvažniji u iskušavanju novih modela u ovom uzbudljivom, brzom svijetu digitalnih knjiga i njihovih čitatelja', poručila je Scardino.

Random House je u prvih devet mjeseci ove godine bio najveći izdavač knjiga na dvama najvećim tržištima na engleskom jeziku - SAD i Velika Britanija - čiju je poziciju osnažio golemi uspjeh trilogije 'Pedeset nijansi', koja je od ožujka do lipnja prodana u više od 30 milijuna primjeraka, ravnomjerno podijeljena između tiskanog i elektronskog izdanja. Penguin je bio drugi u SAD-u i treći u Velikoj Britaniji, iza Hachettea.

Prošle je godine Random House ostvario prihod od 1,5 milijarde funti te operativnu dobit od 161 milijuna funti, dok je Penguin prijavio prihod od milijarde funti i dobit od 111 milijuna funti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Ministar zdravlja ima novi dokument. Što to znači za pacijente? Slika nije dostupna Ovako Vlada planira uštedjeti 80 milijuna kuna