Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele vratiti tržište

Izdavači Random House i Penguin se spajaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska tvrtka Pearson i njemački Bertelsmann spojit će svoje izdavačke kuće Penguin i Random House u pokušaju da povrate tržište koje su izgubile od tehnoloških grupacija Amazon i Apple, koje predvode revoluciju elektronskih knjiga.

Pearson, poznat po svojim obrazovnim i medijskim izdanjima, objavio je da će se nova tvrtka, koja će pod isti krov dovesti pisca humoristične fantastike Terryja Pratchetta, autoricu 'Pedeset nijansi sive' EL James i dobitnika Nobelove nagrade za 2012. Mo Yana, zvati Penguin Random House.

'Potrošačka izdavačka industrija prolazi kroz razdoblje olujnih promjena, potaknuto digitalnim tehnologijama i golemim tvrtkama koje u tome dominiraju', napisala je u elektronskoj poruci zaposlenicima izvršna direktorica Pearsona Marjorie Scardino. 'Industrija tiskanja knjiga ističe se po tome što je čini nekoliko velikih i mnogo razmjerno malih tvrtki, a vjerojatno za sve nema mjesta, pa će se morati udruživati', navela je.

Prema planovima o spajanju, Bertelsmann će imati vlasnički udio od 53 posto i imat će pravo imenovati pet direktora u upravu, dok će Pearson imati 47 posto i četiri direktora. Obje su se strane obvezale da će svoje udjele u novoj tvrtki zadržati najmanje tri godine. Penguinov predsjednik i izvršni direktor John Makinson bit će predsjednik nove tvrtke, a izvršni direktor Random Housea Markus Dohle bit će izvršni direktor.

>> Apple kreće u pohod na još jedno tržište!

Analitičari smatraju da bi obje tvrtke više voljele da im je stigla ponuda o čistoj kupnji, koja bi Pearsonu omogućila povlačenje s tržišta pogođenog brzim rastom elektronskih knjiga i pritiskom supermarketa za nižim cijenama, ali Pearson je naveo da će udruživanje omogućiti značajne sinergije i veća ulaganja u nove tehnologije koje mijenjaju tu industriju.

'Dva će izdavača zajedno biti kadra dijeliti veliki dio troškova, ulagati više u autorski i čitateljski segment i biti odvažniji u iskušavanju novih modela u ovom uzbudljivom, brzom svijetu digitalnih knjiga i njihovih čitatelja', poručila je Scardino.

Random House je u prvih devet mjeseci ove godine bio najveći izdavač knjiga na dvama najvećim tržištima na engleskom jeziku - SAD i Velika Britanija - čiju je poziciju osnažio golemi uspjeh trilogije 'Pedeset nijansi', koja je od ožujka do lipnja prodana u više od 30 milijuna primjeraka, ravnomjerno podijeljena između tiskanog i elektronskog izdanja. Penguin je bio drugi u SAD-u i treći u Velikoj Britaniji, iza Hachettea.

Prošle je godine Random House ostvario prihod od 1,5 milijarde funti te operativnu dobit od 161 milijuna funti, dok je Penguin prijavio prihod od milijarde funti i dobit od 111 milijuna funti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kujundžić: ''Spajamo bolničke odjele, moguća nova sanacija zdravstva'' Slika nije dostupna Pokrenula postupke Melania Trump od slovenskih izdavača traži ispravljanje netočnih navoda

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene