Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan Jobsov projekt!

Apple kreće u pohod na još jedno tržište!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple navodno priprema platformu za izdavače putem koje bi na jednostavan način objavljivali e-knjige i udžbenike

 Jedan od velikih projekata na kojima je Steve Jobs radio bila je digitalizacija udžbenika i proboj na ovo tržište za koje je rekao da je vrijedno čak osam milijardi dolara.

O tome je pričao i Walteru Isaacsonu koji je nedavno objavio njegovu biografiju, a na mreži možemo pročitati da je ovom projektu posvetio nekoliko godina, no nažalost nije doživio njegovo predstavljanje.

Plodove njegova rada svih tih godina mogli bi vidjeti ovaj četvrtak, 19. siječnja za kada je Apple u New Yorku najavio 'obrazovni event' – iz ove kompanije ne želi reći o čemu se točno radi, no iz nekoliko izvora (među inima i WSJ i Ars Tehnica) tvrde da će predstaviti platformu koja će omogućiti jednostavno objavljivanje e-knjiga i udžbenika (uključujući i interaktivne knjige unutar kojih će se moći reproducirati videozapisi i glazba).

Ovo teoretski znači da će u budućnosti profesori u školama i na fakultetima moći na vrlo jednostavan način objavljivati svoje radove i knjige i distribuirati ih učenicima i studentima koji će ih moći čitati na telefonima, tabletima i računalima te će takve knjige biti jeftine jer neće biti niti troškova printanja velikog broja kopija.

Na Ars Tehnici kažu da izdavanje e-knjiga i digitalnih udžbenika danas nije jednostavno kako bi to mnogi pomislili te da autore i izdavače 'trenutni softverski alati frustriraju'. Oni se zato nadaju da bi upravo Apple mogao predstaviti aplikaciju koja bi olakšala cjelokupan proces i izdavanje knjiga napravila jednostavnim poput 'stvaranja pjesma u GarageBandu'.

Apple tako ne bi ušao u izdavačku industriju i stvarao vlastiti sadržaj već bi samo izdavačima i autorima omogućio korištenje distribucijske platforme i hardver (iPhone, iPad) na kojem se taj sadržaj može čitati, a naglasak bi bio na obrazovnom sadržaju i udžbenicima – slično kao što su napravili na glazbenom tržištu s iPodom i iTunes Storeom, odnosno s iOS uređajima i App Storeom.

S obzirom na napredak tehnologije i digitalizaciju, sigurno je da će školarci i studenti u budućnosti sve više sadržaja imati na računalima, tabletima i pametnim telefonima.

Čini se da Apple već sada želi zauzeti dominantnu poziciju na ovom tržištu – jednako kao što to napravio s iTunes Storeom prije mnogo godina te sada i dalje drži vodeću poziciju po prodaji digitalne glazbe.

Konkretne informacije saznat ćemo za dva dana kada bi Apple trebao predstaviti svoj prvi proizvod nakon Jobsove smrti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene