Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Americi vrhunac političkog nadmetanja za Kongres, prvi veliki test za američkog predsjednika Baraka Obamu. Sutra će Amerikanci na izborima birati svoje nove kongresnike.


Dva milijuna dolara za svako mjesto u dvoranama na Capitol Hillu. Toliko su političari potrošili tijekom žestoke kampanje za izbore za Kongres. Bira se cijeli novi saziv Predstavničkog doma, odnosno 435 zastupnika, te trećina Senata, njih 37.

Procjene kažu, ukupno je potrošeno i do četiri milijarde dolara. Vjerojatno naskuplja kampanja u povijesti ne iznenađuje. Nakon niza izbornih poraza, republikanci traže pobjedu. Najčešće preko leđa Baracka Obame. 'Birači će reći: zabrljali ste, predsjedniče Obama! Dali smo vam dvije godine da ispunite obećanje o vraćanju gospodarstva u život. Umjesto toga, sve je gore', rekla je Sarah Palin iz Repulikanske stranke.

Vezani članci Donald Trump Suđenje o opozivu Trumpa: "Uspostavio je koruptivnu mrežu koja mu je trebala pomoći da pobjedi na izborima" Donald Trump "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..."

Obama krivi Republikance

Ankete su na strani Republikanaca. Građani smatraju da promjene nisu ni dovoljno brze ni u dovoljnoj mjeri. Barack Obama krivnju za slab oporavak gospodarstva i visoku stopu nezaposlenosti prebacuje na Republikance.

>> Obama biračima: Molite kako bismo dobili izbore

'Temelj njihove političke strategije je uvjerenje da svi imate amneziju. Misle da ste zaboravili kako smo se našli u ovoj situaciji. Cleveland, na vama je da im pokažete da niste zaboravili', rekao je Obama.

Bit će velik udarac Obami izgube li demokrati većinu

Izgube li Demokrati većinu, predizborna obećanja Obame ostvarivat će se još sporije. 'Kada je Predstavnički dom bio pod kontrolom Demokrata, predsjedniku je bilo lako progurati programe. Ako se ta većina izgubi, bit će to veliki udarac za predsjednika', rekla je politička analitičarka Jennifer Palmieri.

Eventualni poraz Demokrata neće biti ništa novo ni neobično u američkoj politici. Na gotovo svakim kongresnim izborima, koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, stranka aktualnog predsjednika gubila je dio mjesta u Kongresu, prosječno, 25.