Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja 'terora'

Izbori u Ukrajini: Separatisti uništavaju materijale, traže zatvaranje birališta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do podneva je stiglo 19 prijava izgreda, kazao je savjetnik ministra unutarnjih poslova Stanislav Rečinski na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da predsjednički izbori protječu uz izgrede na istoku zemlje koji je pod nadzorom proruskih separatista a gdje je onemogućeno glasovanje na nekim biralištima te uništavan ili oduziman materijal izbornim povjerenstvima, prenosi ukrajinski Kijev Post.

Pročitajte i ovo Poljski borbeni avioni dramatična situacija Borbene avione podigli Poljska i NATO: Veliki ruski napad na Ukrajinu, odjekuju eksplozije i uz granicu Slika nije dostupna Ukrajinski izbori Utrka za predsjednika: Tko ima veće šanse - kralj čokolade ili plinska princeza?

Do podneva je stiglo 19 prijava izgreda, kazao je savjetnik ministra unutarnjih poslova Stanislav Rečinski na konferenciji za novinare u Kijevu. Pojasnio je kako se najvećim dijelom radi o izgredima u Donjecku i Luhansku gdje su nepoznate osobe uništavale ili oduzimale materijale izbornih povjerenstava te tražile zatvaranje birališta.

Birališta otvorena za ključne predsjedničke izbore u Ukrajini

'Sve u svemu možemo reći da su današnji izbori jedinstveni i održavaju se u uvjetima antiterorističke operacije u dvjema regijama. Do 12 sati odaziv je bio prilično visok. Više od 64 tisuće policajaca čuva biračka mjesta', kazao je.

On je dodao kako još nije provjerena informacija o podmetanju eksplozivne naprave u jednom biračkom mjestu u Harkivu.

Proruski separatisti najavili su ometanje izbora na istoku zemlje jer ih smatraju nelegalnima. U nedjelju 36 milijuna Ukrajinaca s pravom glasa pozvano je izabrati novog predsjednika na izborima ključnima za opstanak zemlje suočene s pobunom proruskih separatista na istoku.

Glasanje je počelo u 8 sati po mjesnom, odnosno u 7 po srednjoeuropskom vremenu u toj bivšoj sovjetskoj republici od 45 milijuna ljudi, a zatvorit će se 12 sati poslije kada se očekuju rezultati izlaznih anketa prije službenih koji će biti objavljeni u ponedjeljak.

Europski promatrači uglavnom su se povukli iz pokrajine Donjecka gdje se, kako navode, provodi kampanja 'terora' protiv ukrajinskih dužnosnika.

Plinska princeza ili kralj čokolade: Ukrajinci izlaze na izbore

Donjeck i Luhansk, dvije su regije u kojima su proruske snage proglasile 'neovisne republike' nakon nedavnih referenduma o otcijepljenju od Ukrajine i potom se ujedinile u 'Novu Rusiju'.

Pravičnost i demokratičnost izbora u kojima ne može sudjelovati pet milijuna birača postaje krajnje upitna. Izbora nema na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku i gdje bi pravo glasa imalo još 1,8 milijuna birača.

Među 18 predsjedničkih kandidata na Zapadu je najzvučnije ime Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka i oporbena čelnica koja je za vladavine donedavnog predsjednika Viktora Janukoviča zbog navodnih malverzacija završila u dugogodišnjem zatvoru, iz kojeg je izašla tek njegovim svrgavanjem nakon masovnih javnih prosvjeda.

No ankete govore da bi vodstvo trebao preuzeti jedan od najbogatijih Ukrajinaca, tamošnji "kralj čokolade" Petro Porošenko (48). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene