Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demokracija 'pod upitnikom'

Izbori u Azarbejdžanu: Tijesna pobjeda vladajuće stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ilham Alijev dobio priliku da još jače učvrsti svoju vlast, oporba negoduje radi navodne nedemokratičnosti i izbornih manipulacija!

Na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Azerbajdžanu, pobjedu je odnijela vladajuća stranka predsjednika Ilhama Alijeva. Prema službenim privremenim rezultatima, vladajuća stranka naziva Jeni Azerbajdžan (YAP) osvaja 74 od ukupno 125 zastupničkih mjesta u Parlamentu.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu PR TotalEnergies donosi TotalEnergies i Inter Cars svečano otvorili prvi kobrendirani servis u Hrvatskoj

>> Azerbajdžan osudio sporazum Armenije i Turske

Na ruku pobjednicima ide i činjenica da su neovisni kandidati 'skloni' vladajućoj stranci, pa će u parlamentu u buduće moći računati i na njihovu podršku. 'Siguran sam u pobjedu. Vrlo smo zadovoljni rezultatima. Izbori su bili slobodni i pošteni', rekao je tajnik stranke YAP Ali Ahmedov na konferenciji za novinare održanoj nakon zatvaranja birališta.

S time se očigledno ne slaže zapadni diplomat koji je nadzirao izbore, te je kazao kako smatra da je bilo puno prijevara, zastrašivanja, 'namještaljki' i diskvalifikacija oporbenih kandidata, a upravo su na to ranije upozoravali promatrači OESS-a. Zapadne zemlje unaprijed su većinom predviđale kako će ovi izbori biti najmanje demokratični u povijesti zemlje, a promatrači OESS-a službeno će svoja stajališta o cijeloj situaciji iznijeti danas. Na izbore je ukupno izašlo 50, 1 posto od ukupnog stanovništva zemlje.

'Zapad ovisi o plinu i nafti'

'Izbori su nalikovali onima koji su se održavali u vrijeme bivšeg sovjetskog sustava' izjavio je Isa Gambar, vođa oporbene stranke Musava, a slično razmišlja i neovisni analitičar Zardusht Alizade, koji je kazao da se 'demokratska situacija neće promijeniti sve dok Azerbajdžanu ne ponestane petrodolara'. 'Zapad ovisi o plinu i nafti i zato žmiri', dodao je Alizade.

Ovo je donekle logično ako se gleda iz perspektive u kojoj Zapad pokušava smanjiti svoju ovisnost o Rusiji, te iz tog razloga, resursima bogati Azerbajdžan itekako igra važnu ulogu. Ova zemlja bogata naftom i plinom, također služi i kao tranzitna ruta američke vojne operacije u Afganistanu.

Upravo je zbog nafte, Azerbajdžan unutar zadnjih nekoliko godina doživio gospodarski procvat, te je zanimljivo kako je većina stanovnika glavnog grada Bakua, izuzetno zadovoljna svojim životnim standardom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene