Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ilham Alijev dobio priliku da još jače učvrsti svoju vlast, oporba negoduje radi navodne nedemokratičnosti i izbornih manipulacija!


Na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Azerbajdžanu, pobjedu je odnijela vladajuća stranka predsjednika Ilhama Alijeva. Prema službenim privremenim rezultatima, vladajuća stranka naziva Jeni Azerbajdžan (YAP) osvaja 74 od ukupno 125 zastupničkih mjesta u Parlamentu.

Vezani članci Nafta (Foto: AFP) U 2017. pronađeno najmanje nafte od '40-ih : Nekoliko smo desetljeća od ozbiljnih nedostataka Slika nije dostupna Lavina poskupljenja: "Nažalost, bit ćemo prisiljeni poskupjeti kruh za 1-1,5 kuna"

>> Azerbajdžan osudio sporazum Armenije i Turske

Na ruku pobjednicima ide i činjenica da su neovisni kandidati 'skloni' vladajućoj stranci, pa će u parlamentu u buduće moći računati i na njihovu podršku. 'Siguran sam u pobjedu. Vrlo smo zadovoljni rezultatima. Izbori su bili slobodni i pošteni', rekao je tajnik stranke YAP Ali Ahmedov na konferenciji za novinare održanoj nakon zatvaranja birališta.

S time se očigledno ne slaže zapadni diplomat koji je nadzirao izbore, te je kazao kako smatra da je bilo puno prijevara, zastrašivanja, 'namještaljki' i diskvalifikacija oporbenih kandidata, a upravo su na to ranije upozoravali promatrači OESS-a. Zapadne zemlje unaprijed su većinom predviđale kako će ovi izbori biti najmanje demokratični u povijesti zemlje, a promatrači OESS-a službeno će svoja stajališta o cijeloj situaciji iznijeti danas. Na izbore je ukupno izašlo 50, 1 posto od ukupnog stanovništva zemlje.

'Zapad ovisi o plinu i nafti'

'Izbori su nalikovali onima koji su se održavali u vrijeme bivšeg sovjetskog sustava' izjavio je Isa Gambar, vođa oporbene stranke Musava, a slično razmišlja i neovisni analitičar Zardusht Alizade, koji je kazao da se 'demokratska situacija neće promijeniti sve dok Azerbajdžanu ne ponestane petrodolara'. 'Zapad ovisi o plinu i nafti i zato žmiri', dodao je Alizade.

Ovo je donekle logično ako se gleda iz perspektive u kojoj Zapad pokušava smanjiti svoju ovisnost o Rusiji, te iz tog razloga, resursima bogati Azerbajdžan itekako igra važnu ulogu. Ova zemlja bogata naftom i plinom, također služi i kao tranzitna ruta američke vojne operacije u Afganistanu.

Upravo je zbog nafte, Azerbajdžan unutar zadnjih nekoliko godina doživio gospodarski procvat, te je zanimljivo kako je većina stanovnika glavnog grada Bakua, izuzetno zadovoljna svojim životnim standardom. (Hina)