Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bjelorusija se osvećuje

Više od 500.000 Afganistanaca napustilo je zemlju: "Dok ne daju odgovor na naše probleme, nećemo se pomaknuti. Tu smo danju i noću"

Aktualno Galerija Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 9 Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 9 Foto: DNEVNIK.hr Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 10 Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 10 Foto: DNEVNIK.hr Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 8 Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 8 Foto: DNEVNIK.hr Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 7 Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 7 Foto: DNEVNIK.hr +5 Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 6 Galerija 1/10 >>
U navali talibana više od pola milijuna Afganistanaca pobjeglo je iz svojih domova. Pridružili su se milijunima izbjeglica u Afganistanu i susjednim zemljama. Utočište sad dobivaju diljem svijeta. A Europa strahuje od novog migrantskog vala.

Pet Afganistanki stiglo je u Meksiko. Sve su članice nagrađivanog robotičkog tima. Donedavno su od starih automobilskih dijelova pokušavale napraviti respiratore i tako pomoći domovini u borbi protiv pandemije. Sada su iz te iste domovine bile prisiljene pobjeći.

"Hvala vam puno. Jako bismo cijenile kada biste pomogli i drugima da dođu u Meksiko. Hvala vam", rekla je jedan od spašenih Afganistanki.

Pedesetak izbjeglica iz Afganistana stiglo je i u Ugandu. Tamo bi trebali ostati samo privremeno dok ne im se osigura trajniji smještaj u SAD-u i drugim zemljama. Izbjeglice iz Afganistana u Indijskom glavnom gradu prosvjeduju pred uredom UN-a tražeći preseljenje.

"Dok ne daju odgovor na naše probleme, nećemo se pomaknuti. Tu smo danju i noću. Gotovo ne jedemo i ne pijemo", komentirala je Meena Saudat, afganistanska izbjeglica.

Sjeverna Amerika i Europa glavni su cilj većini afganistanskih izbjeglica. Europska unija strahuje od novog izbjegličkog vala. Hrvatski ministar vanjskih poslova na sastanku s mađarskim kolegom u Budimpešti poručio je kako će se Hrvatska suprotstaviti ilegalnoj migraciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TVRDI NJEMAČKI DIPLOMAT Preokret ili opet lažno obećanje? Talibani dali jamstva da će Afganistanci moći napustiti zemlju i nakon 31. kolovoza

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajuće brojke Već danima su vodeća županija po broju novozaraženih, a dnevno cijepe 0,1 posto stanovnika: ''Nemamo dovoljno ljudi koji imaju imunost..."

Dodao je kako treba razlikovati Afganistance koji su pomagali europskoj diplomatskoj službi i vojnicima u okviru NATO-a, od izbjeglica koji su odgovornost međunarodne zajednice. Bjelorusija migrante, ne samo iz Afganistana, nego i iz drugih zemlja već koristi kao sredstvo osvete zbog sankcija koje je Europska unija nametnula režimu Aleksandra Lukašenka i pušta preko granice.

"Moramo poslati vrlo jasan signal, ne samo Bjelorusiji, nego svakom diktatoru koji bi upotrijebio takvo sredstvo protiv Europske unije ili bilo koje njezine članice, da ne samo što neće uspjeti, već će također dobiti snažan odgovor", objasnio je Gabrielius Landsbergis, ministar vanjskih poslova Litve.

Na granicu s Bjelorusijom, Poljska i Litva šalju dodatne vojne snage, ali podižu i ograde. Poljska najavljuje ogradu od dva i pol metra, a Litva već gradi ogradu s bodljikavom žicom u dužini od 508 kilometara.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene