Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izabran novi predsjednik Estonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi estonskog parlamentarnog Izbornog vijeća u subotu su za predsjednika države izabrali pedesetdvogodišnjeg socijaldemokratskog kandidata Toomasa Hendrika Ilvesa, izvijestilo je Izborno povjerenstvo, a prenose agencije.

Ilvesov je izbor očekivan i u skladu je s predviđanjima analitičara i promatrača. Bivši ministar vanjskih poslova u dva navrata i euro-zastupnik Ilves dobio je 174 od 345 zastupničkih glasova, pobijedivši dosadašnjeg predsjednika Arnolda Ruutela (78) koji je dobio 162 izborna glasa, prenosi France presse.

Pročitajte i ovo Vjačeslava Morozova Špijunski skandal Profesor uhićen pod optužbom za špijunažu: "Ruske obavještajne službe žele se infiltrirati” Kaja Kallas Putinu je rekla ne Željezna lady upozorila: ''Europa ima tri do pet godina da se pripremi''

Ives je rođen u Švedskoj, a veći je dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje su njegovi roditelji, podrijetlom Estonci, pobjegli nakon sovjetske okupacije Estonije 1940, prenose agencije. Diplomirao je psihologiju na njujorškom Sveučilištu Columbia.

Ilvesov petogodišnji predsjednički mandat službeno počinje u listopadu. 

Odluka o novome predsjedniku stavlja točku na posljednjih mjesec dana političkih intriga. Naime, u skaldu s estonskim zakonom, ako predsjednički kandidat ne uspije osvojiti dvije trećine glasova parlamentaraca, o njegovu izboru odlučuje parlamentarno Izborno vijeće.

Promatrači podsjećaju kako su stranke koje su podupirale Ruutela bojkotirale tri parlamentarna glasovanja krajem kolovoza kako bi osigurale da glasovanje na kraju obave članovi Vijeća, nadajući se Ruutelovoj pobjedi, ocjenjuje dpa, što se na kraju nije ostvarilo.

Ilvesovi kritičari predbacuju mu da je predugo živio u inozemstvu da bi bio u stanju dobro razumjeti aktualna domaća pitanja u ovoj baltičkoj državi koja se EU-u i NATO-u pridružila 2004. 

Toomas Hendrik Ilves postaje drugi najmlađi predsjednik države u EU-u, iza luksemburškog Velikog vojvode od Luxembourga Henrya.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene