Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Onečišćen ocean

Iz Fukushime isteklo 12 tona radioaktivne vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Približno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerojatno izlio u more, otkriveno je u četvrtak ujutro.

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u četvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gdje se čisti tekućina za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja.

"Naši dužnosnici su potvrdili da je voda za hlađenje istekla na razini spoja dviju cijevi" rekao je glasnogovornik i dodao da je dio tekućine vjerojatno iscurio u ocean, a prenosi agencija AFP.

Oštećenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik. Tepco pokušava utvrditi točnu količinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija.

To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9,0 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo. Ozlijeđenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću. (Hina)

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Cijeli grad podrhtavao VIDEO Kamera u Fukushimi zabilježila trenutak snažnog potresa Slika nije dostupna Tepco izvijestio Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene