Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donald Trump izjavljuje da ostvaruju "nevjerojatne" rezultate, ali stvarna situacija rješavanja posljedica uragana dolazi upravo iz Portorika, riječima: "Ubijate nas svojom neučinkovitošću, umiremo ovdje - ako ne dobijemo hrane i vode, posljedice će biti ravne genocidu".


Gradonačelnica Carmen Cruz iz San Juana u Portoriku održala je u petak konferenciju gdje je u veoma emocionalanom govoru poslala snažnu poruku nakon niza frustracija s birokracijom i logističkih poteškoća koje su usporile doprinos pomoći nakon devastirajućih uragana koji su ih pogodili sredinom rujna.

Vezani članci Tropska oluja približava se Portoriku (Foto: AFP) Snažna tropska oluja približava se Portoriku, proglašeno izvanredno stanje: "Hoće li to ikada prestati?" Donald Trump (Foto: AFP) Trump demantirao da bi gađao uragane nuklearnim bombama

Predsjednik Trump je poručio da će dati sve od sebe kako bi pomogao Portorikancima da riješe sve probleme koje su im donijeli uragani Irma i Maria iako iz Portorika kao odgovor stiže bijesna poruka gradonačelnice San Juana.

"Umiremo, a vi nas još ubijate svojom neučinkovitošću", izjavila je Cruz na konferenciji za novinare. "Molim vas, molim bilo koga tko nas može čuti, da nas spasi od umiranja".

Gradonačelnica Cruz pozvala je Trumpa da "osigura da se netko sposoban stavi na dužnost spašavanja života,“ dok predsjednik tvrdi da američki dužnosnici i hitno osoblje rade sve protiv neugodnih posljedica te da s onim što imaju na raspolaganju postižu „nevjerojatne rezultate“.

Dio bijesa zbog nerješavanja tih problema je spao američku administraciju i Donalda Trumpa upravo jer je tek u četvrtak supsendiran zakon o plovidbi koji je dosad onemogućavao brži prijenos paketa pomoći za potrebna područja.

Cruz je dodala kako je izgubila strpljenje s američkom vladom poručujući da će uspjeti bez obzira jesu li s SAD s njima ili ne, pokazujući na paletu sanduka s humanitarnom pomoći.

„Uspjet ćemo bez vas ili s vama, jer sve što stoji iza mene je dobročinstvo drugih ljudi“.

"Ljudi piju vodu iz potoka. Stoga sam gotova s pristojnošću. Gotova sam s politički ispravnim nastupom. Ljuta sam kao pas,“ dodala je Cruz. „Stoga molim službenike medija, prenesite poziv upomoć diljem svijeta. Mi ovdje umiremo.“

"A ako se umiranje ne zaustavi, ako ne dobijemo hranu i vodu za ljude, ono što će uslijediti kao rezultat toga bit će ravno genocidu,“ zaključila je gradonačelnica San Juana u Portoriku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju