Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opseg štete tek se nazire u Portoriku, "razorenom" prolazom uragana Marije u kojem je poginula najmanje 21 osoba na Karibima, a sa sobom nosi potencijalno "katastrofalne" poplave.


Uragan, sada svrstan u kategoriju 3 (na ljestvici od 5), prošao je u četvrtak navečer na oko 130 kilometara sjeverno od Dominikanske Republike, u pravcu britanskih otoka Turks i Caicos.

Vezani članci Uragan Lota Najsnažniji atlantski uragan oborio rekord po jačini nakon 88 godina: "Ono što nam se približava je bomba" Uragan Iota prešao u najvišu kategoriju - 3 Novi uragan prešao u petu kategoriju s vjetrovima od 260 km/h, prijeti Sjevernoj Americi: "Opasan je za život"

Tri osobe poginule su u četvrtak na Haitiju, prema prvim podacima Ministarstva unutarnjih poslova.

Dominika, pogođena svom snagom u utorak, najviše je platila s 15 mrtvih, navodi premijer tog malenog teritorija Roosevelt Skerrit.

"Portoriko je potpuno razoren", izjavio je američki predsjednik Donald Trump u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Otok "je u vrlo, vrlo, vrlo delikatnom stanju. Električna je mreža uništena", dodao je on potvrđujući skorašnji posjet teritoriju Velikih Antila.

Prethodnog dana proglasio je stanje prirodne katastrofe odobravajući savezna sredstva za hitnu pomoć i ponovnu izgradnju u Portoriku gdje je većina infrastrukture oštećena.

Uragan je imao "katastrofalne" posljedice po mrežu mobilne telefonije, objavila je Američka agencija za reguliranje telekomunikacija, procjenjujući da je "više od 95 posto mreže" izvan funkcije.

Prema američkom Centru za uragane (NHC), kiša bi mogla doseći 50 do 75 cm do subote, čak 90 cm mjestimično.

"Ako možete, popnite se negdje visoko, SADA", pisalo je u četvrtak ujutro u tvitu nacionalne meteorološke službe u kojem su se spominjale "katastrofalne" poplave.

Maria, oscilirajući između kategorije 4 i 5 kad je pogodila Portoriko, napravila je ogromnu štetu i više desetaka tisuća osoba pobjeglo je u skloništa. (Hina)