Uragan Irma nastao je u zapadnom dijelu Atlantika, a prvi na udaru bili su Karipski otoci Antigua i Barbuda.


Antigua i Barbuda karipski su otoci na koje se uragan Irma obrušio u najjačoj, petoj kategoriji s vjetrovima bržim od 300 kilometara na sat. Čak 95 posto zgrada na Barbudi je uništeno i još neko vrijeme neće biti pogodna za život svojih 1600 stanovnika. Jedna osoba je poginula.

Vezani članci Eksplozija u hotelu na Kubi - 7 FOTO/VIDEO Drama u Havani, eksplozija u popularnom hotelu: Poginulo najmanje osam osoba, predsjednik otkrio uzrok Slika nije dostupna Milijarder Richard Branson nakon devastacije Irme objavio fotografije svog otoka

Zatim je uragan došao do Svetog Martina i Svetog Bartolomeja, gdje je poginulo 13 ljudi. O razmjerima štete na tim, nekada luksuznim ljetovalištima, dovoljno govori činjenica da je na Svetom Martinu na svakih 10 domova uništeno njih šest.

Slično je bilo i na obližnjoj Anguili gdje je šteta velika, a poginula je jedna osoba.

Sljedeći na udaru uragana, koji je i dalje bio pete kategorije, našli su se Britanski i Američki Djevičanski otoci. I tamo su kuće i infrastruktura teško stradali pod naletom Irme, a ukupno je poginulo devet osoba. Šteta se procjenjuje na nešto manje od četiri milijarde dolara.

Uragan je zatim pogodio Portoriko, inače američki teritorij gdje je šest tisuća stanovnika pobjeglo u skloništa, a još više ih je ostalo bez struje. Tri su osobe poginule.

Haiti i Dominikanska Republika također su osjetili snagu Irme, ali bez ozbiljne štete kao u susjedstvu i bez žrtava.

Kako se približavao Kubi, uragan je nakratko oslabio na četvrtu kategoriju, ali je iznenada ponovo prešao u petu. Vlasti na Kubi objavile su da je poginulo deset osoba, te da je šteta značajna. Diljem glavnog grada Havane ljudi su ostali bez struje.

Irma je nakon toga, umjesto prema istočnoj, krenula prema zapadnoj obali Floride. Postupno je postajala slabija i nakon nekoliko sati iznad kopna spustila se na prvu kategoriju po snazi. Predviđa se da će u unutrašnjosti postati tropska oluja. No to ne znači da Florida može odahnuti jer su neke dijelove te savezne države sada pogodile poplave.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju