Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki trenutak mogla eksplodirati

Iz Afganistana došao s neeksplodiranim projektilom u lubanji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregledavajući CT nalaze ozlijeđenog vojnika, poručnik Anthony Terreri nemalo se iznenadio. Vojniku, koji je stigao iz baze Bagram Air u Afganistanu, iz glave je virila naprava koja je mogla eksplodirati svaki trenutak.

Mladi afganistanski vojnik kod liječnika je stigao u roku od sat vremena, nakon što mu je improvizirana eksplodirana naprava izbacila krhotine metala u glavu. 'Unutarnji dio krhotine nije bio tvrd metal, nego je imao metalnu vanjštinu. Na kraju se nalazila zračna rupa', prisjetio se Terreri. 'Projektil je bio dio bombe koja je eksplodirala. Ljudi će svašta upakirati u te stvari, od kamena, čavla, šarafa pa do eksploziva', dodaje John Bini, kirurg koji nadzire sve slučajeve traume u Bagramu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu ga isplatili Afganistanski dječak raznio britanskog vojnika za 80 dolara Slika nije dostupna 16. hrvatski kontigent Afganistan: Pored hrvatskog konvoja eksplodirala bomba

Bini i njegov tim odmah su okupili tim za uništenje eksplozivnih naprava i tako procijenili rizik kod operacije. Liječnicima je rečeno da ne smiju eksploziv ispustiti, bockati ga skalpelom ili izložiti bilo kakvom elektricitetu kako ne bi izazvali detonaciju. 'U povijesti modernog ratovanja zabilježeno je oko 50 sličnih slučajeva', prisjetio se Bini. Sve nepotrebno osoblje odmah je bilo evakuirano, dok su električne naprave ištekane iz pacijenta. 'Morali smo isključiti sve isparavajuće anestetike jer su oni mogli pojačati magnitudu eksplozije', rekao je Rengel, koji se osvrnuo na anestetike, koji se koriste za smirenje pacijenta, prenosi CNN.

'Kada sam na sebe stavljao oklop i pripremao se ući u prostoriju za operacije, htio sam kolegama reći neka mojoj ženi i djeci poruče da ih volim, ako se nešto dogodi. Ali onda sam se zaustavio da se ne ureknem. Kirurzi su praznovjerni ljudi', rekao je Bini. Krhotina nije ušla u pacijentov mozak, ali je izazvala značajnu frakturu njegove glave i to tako da su dijelovi lubanje bili pritisnuti na vanjski dio mozga. 'Pošto nisam mogao koristiti skalper, krhotinu sam izvadio golim rukama', dodaje Bini. Zatim ju je predao osobama zaduženim za eksplozive, koji su je sigurno maknuli iz bolnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene