Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZGOVORI U PENTAGONU

Ivica Puljić za Dnevnik Nove TV: "Hrvatska je među najpouzdanijim američkim partnerima u NATO-u i Europskoj uniji"

Iz Washingtona se za Dnevnik Nove TV javio dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić. Razgovori hrvatskih vojnih predstavnika u Pentagonu bili su uspješni, kazao je.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić u petak se javio za Dnevnik Nove TV. Na pitanje je li strateški dijalog Hrvatske i SAD-a završen, odgovorio je potvrdno.

"Danas su otišli vojni predstavnici do Pentagona i još je nešto razgovarano oko regionalnih pitanja u State Departmentu, ali strateški dijalog jest okončan", kazao je Puljić te dodao kako se može reći da je sastanak bio uspješan potez za Hrvatsku koja je sada među najpouzdanijim i najbližim američkim partnerima i u NATO-u i u Europskoj uniji, ali i globalno. Istaknuo je kako je velika stvar što se dvojno oporezivanje ukida, a to će biti za nekoliko mjeseci.

"Obje strane su mi sinoć rekle da je riječ o protokolu i da malo treba vremena, ali da će se brzo okončati", kazao je Puljić te istaknuo da se ukidanje dvostrukog oporezivanja čeka 30 godina.

"Ovo je jedan kontinuitet - prvo ukidanje viza, onda Bradley oklopna vozila, pa helikopteri, pa druga vrsta suradnje, američki nosač zrakoplova u Jadranu... očigledno je Hrvatska postala vrlo važna zemlja za SAD, što se potvrđuje svakim danom. Što se tiče obrambenog dijela, bilo je razgovora o nabavci Patriot sistema sustava za protuzračnu obranu, međutim ne može se to kupiti - tu je riječ o milijardu i 600 milijuna dolara", istaknuo je Puljić te kazao kako sve ono što je bilo u hrvatskim medijima, kako su mu kazali u State Departmentu, nema veze s realnošću. Prema njegovim riječima, taj sustav možda može posuditi dok traje ruska agresija na Ukrajinu, skupa s američkom posadom, ali ne i kupiti. Samo jedna baterija košta milijardu i 600 milijuna dolara, ponovio je.

"U Pentagonu su se vodili razgovori o kupovini protuzračnih raketa, Stinger, koje su vrlo učinkovite u ukrajinskom ratu kada se Ukrajinci suprotstavljaju ruskim helikopterima i mlažnjacima", dodao je Ivica Puljić.

Glavna tema u Washingtonu je razgovor američkog i kineskog predsjednika. Na pitanje je li objavljeno više detalja tog razgovora, Puljić je kazao da nije te pojasnio kako je trebao biti telefonski briefing, čekali su, ali ne i dočekali. 

"Sjedinjene Države još uvijek nemaju skoro nikakve informacije o tome, osim što je Bijela kuća objavila da je sve trajalo jedan sat i 50 minuta, sve se nešto odvija iza zatvorenih vrata, čak je pomaknut i redovni press briefing, očigledno se čeka na neku informaciju koja bi mogla biti kompletna i možda ima nešto važno", zaključio je Puljić te dodao kako su imali informacije s kineske strane, što je dosta neobično.

Kako je kazao, Kinezi praktično pozivaju Amerikance da se zajedno brinu oko mira u svijetu. Također, istaknuo je i da Kinezi ne bi htjeli dobiti neku vrstu sankcija jer podržavaju rusku agresiju. Usred su pandemije, gospodarstvo se zatvara i ne bi im odgovarale sankcije koje bi nametnule zapadne zemlje.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić RAZGOVORI DELEGACIJA Ivica Puljić iz Washingtona: "Što se tiče sustava Patriot, veliki su izgledi da se to ostvari - već je učinjeno u Poljskoj i Slovačkoj, zašto ne i u Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Ivica Puljić 20 milijuna barela Ivica Puljić iz Washingtona o sankcijama SAD-a za rusku naftu: "Biden to ne želi učiniti iz praktičnog razloga"

"Predsjednik Biden i državni tajnik Blinken poručili su da su SAD spremni za malo rigoroznije mjere. Vidjeli smo da su Kinezi pokazali malo mišića - pustili su jedan svoj razarač rano jutros kroz tajvanski tjesnac. Naravno, bio je blizu američki razarač, tako da su se ti mišići na neki način sudarili, ali potpuno bezbolno za sada", rekao je Puljić te zaključio kako tek treba vidjeti što će se dogoditi, no važno je da ta vrsta dijaloga postoji. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene