Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi paket

Ivana Petrović o novim sankcijama Rusiji: "Rekli su da spremaju odgovor tamo gdje je Zapad najranjiviji. Situacija nije jednostavna"

Članice Europske unije dogovorile su novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koji bi trebao biti odobren na neformalnom summitu koji u četvrtak počinje u Versaillesu.

Rusiji prijeti bankrot, a cijeli svijet strahuje od poskupljenja i nestašice hrane. Okupljanje europskih čelnika u Versaillesu pratit će i reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Novost je da sada sankcije uključuju i Bjelorusiju - tri bjeloruske banke isključene su iz SWIFT-a. "Što se Rusije tiče, sankcije obuhvaćaju 160 osoba. Obuhvaćaju ruske pomorske navigacijske i komunikacijske tehnologije, sankcije na trgovanje kriptovalutama. Rusija još nije konkretno ništa odgovorila, a rekli su da spremaju odgovor tamo gdje je Zapad najranjiviji - pretpostavlja se da se radi o energiji i energentima", objasnila je Petrović.

U četvrtak će se na stolu naći prijedlog koji je sastavila Europska komisija, a tiče se novih izvora energije. "Smanjiti energetsku ovisnost o Rusiji, a držati se obnovljivih izvora energije, ali i LNG-a", dodala je.

"Situacija nije jednostavna, spominje se i Iran, a oni su pod sankcijama. Da bi se njihovi energenti ponovno počeli uvoziti na europsko tržište, Amerika bi trebala ublažiti ili skinuti sankcije Iranu koji je do prije 10 do 15 godina bila jedna 'osovina zla'. U pitanju je šizofrena situacija i tu je Europska unija oprezna", dodala je.

Pročitajte i ovo Victoria Zinchuk U Dnevniku Nove TV Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina"

Pročitajte i ovo Plin dugoročan skok Njemački ministar energično protiv embarga: "U tom slučaju slijedi teška kriza u Europi, treba si predočiti što to znači"

Summit će se održati u Versaillesu, a mnogi su mislili da će to ipak biti u Elizejskoj palači. "Mislim da nije potrebno govoriti o ljepoti i simbolici dvorca u Versaillesu. To je za Macrona jedan dobar PR jer je pred izborima. Pokazao se vrlo vrijedan u ratu na rubu Europe. Ono što se dogodilo prije početka rata u Ukrajini - pozicioniranje novog lidera Europske unije.

Macron je napravio politički sporazum s talijanskim premijerom. Vrlo je sličan povijesnom sporazumu između kancelara Adenauera i predsjednika De Gaullea. On u principu u osovinu Pariz i dosad jako moćan Berlin uvodi i treću stranu. A opće je poznato da kada želite iznervirati Nijemce, samo im Talijane dovedete za stol", objasnila je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene