Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizira Ivana Petrović

'Europska administracija se ponaša kao uvrijeđena frajlica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situaciju u Bruxellesu prati reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović.

'Brexit je glavna tema sastanaka u Bruxellesu. Referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije unio je dosta nemira u Bruxelles i zakomplicirao ionako kompliciranu situaciju među državama članicama koja je eskalirala migrantskom krizom. Nisu one sve u suglasju oko toga koliko bi trebao trajati, pije svega proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

U Bruxellesu vlada nervoza

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Brexit - 2 Trenutak za povijest Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

Pitanje je kako će izgledati Britanski odlazak iz Unije jer sve je ovo novo. Gospođa Federica Mogherini, europska povjerenica za vanjsku politiku, je poprilično nervozna. Velika nervoza vlada u Bruxellesu, a Brexit je izazvao još jače nesuglasice i još jaču podjelu među zemljama članicama.

Velika Britanija nije bila pripremljena za ovo, vlada u Londonu, administracija u Londonu na ovo nije bila pripremljena. Oni su bili su uvjereni da referendum neće proći, a još manje je bila pripremljena Europska administracija koja se sada ponaša, nazovimo to kolokvijalno, kao uvrijeđena frajlica, tako smo i danas mogli čuti teške, grube riječi kakve ne priliče zastupnicima u Europskom parlamentu i nisu dostojni ozbiljnih političara.

Ono što čekamo večeras je što će britanski premijer David Cameron reći na svečanoj večeri premijerima zemalja članica. Šefovi država ili vlada Europske unije koji su stigli na tu večeru očekuju da će on odustati od šestomjesečnog mandata predsjedanja Europskom unijom, da Ujedinjeno Kraljevstvo odustane, što će on vjerojatno i učiniti i što donosi još jedan, novi i tehnički i financijski i organizacijski problem među zemljama članicama. Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo najviše brine je tržišno natjecanje, kao i sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala.

Njegova izjava danas bila je kratka ali pomalo emotivna. On se nada konstruktivnom ishodu, daljnjem partnerstvu između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, no s druge strane njemačka kancelarka Angela Merkel, koja zapravo zastupa stav Unije, jasno je rekla da nema nikakvih povlastica. Tko napusti europsku obitelj nema više pravo na nikakve povlastice.

Službeni izlazak iz Unije

Službeni izlazak iz EU se neće dogoditi prije kraja godine, odnosno prije 11 ili 12. mjeseca i pitanje je tko će tu notifikaciju podnijeti jer Cameron je u ostavku. Ako to bude Boris Johnson to će biti još kompleksnije jer Johnson nema nikakvog političkog iskustva s europskom administracijom. Očekuje se od Velike Britanije, odnosno premijera Camerona da večeras kaže da Velika Britanija otkazuje predsjedanje Europskom unijom što također dovodi do daljnjih komplikacija među zemljama članicama jer predsjedanje Europskom unijom se mora unaprijed pripremiti, kadrovski i financijski i da ne nabrajam.

Koliko će trajat proces - to je sad ključno pitanje. Prema Lisabonskom ugovoru traje dvije godine, no ovdje će sigurno trajati mnogo duže. Nakon dvije godine koje predviđa Lisabonski ugovor, kvalificiranom većinom zemlje članice to još mogu produžiti. To su 42 godine članstva, 42 godine jednog kompleksnog članstva, 42 godine zakona.

Britanija traži, sad već u startu, status kojeg imaju Švicarska i Norveška, status zajedničkog gospodarskog pojasa, zajedničke gospodarske zone. To je tek u začetku, to je tek u zahtjevu i oko toga nikakvog stava za sada nema. I neće ga bit još neko vrijeme. Stoga što Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske punopravna ćlanica Europske unije, sve dok se god taj proces ne završi, a to, prema glasovima koje čujemo u Bruxellesu, neće biti prije 2019. i 2020. godine.

Lord Hill, koji je bio povjerenik Europske komisije za financijske usluge, koji je nakon Brexita podnio ostavku jer je bio zagovornik ostanka u Europskoj uniji, mora biti do kraja tog razdoblja zamjenjen nekom drugom osobom koju će ovih dana imenovati vlada u Londonu.

Sutra će se na doručku sastati šefovi 27 zemalja članica i otvorit će pitanje koje je sada ključno - budućnost Europske unije. Kakvu mi uniju želimo, kako će ona izgledati nakon Brexita i što treba napraviti da bi bila funkcionalnija, bolja i prihvatljivija za sve zemlje članice. Neće tu Unija biti jedinstvena, to mogu odmah reći, a detaljnije će se o tome govoriti, kako je Tusk danas najavio na jesen, na summitu u Bratislavi', rekla je Ivana Petrović u Vijestima Nove TV, javivši se uživo iz Bruxellesa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene