Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li Vojislav Šešelj skupa sa svojim huškačkim izjavama hrvatski politički problem?


Vojislav Šešelj nije hrvatski politički problem, on je problem Srbije. Hrvatska je zemlja članica Europske unije i NATO saveza i ima vrlo jasno kodificiranu vanjsku politiku, potpuno usuglašenu s vanjskom i sigurnosnom politikom.

Vezani članci Počeo advent diljem Hrvatske VELIKA GALERIJA Počinje doba radosti: Pogledajte kako se diljem Hrvatske obilježio početak Adventa Andrija Jarak Andrija Jarak o 'srpskom svetu': "Najčešće to spominje Vučićev 'službeni megafon'. On na dnevnoj bazi ispali nekoliko ratnohuškačkih izjava"

Možemo raspravljati o sposobnostima ministarstva koje tu politiku provodi, ali ne može se govoriti da je Hrvatska pudlica Washingtona i Berlina, jer to zvuči anakrono. Svaka kritika ili nota Republike Hrvatske mora biti upućena haškom sudu koji je Šešelja pustio, kojem je Milošević umro, a njegove glavne obavještajce Stanišića i Simatovića su oslobodili.

Hrvatski problem su žrtve Šešeljevih i Miloševićevih pokolja za koje nitko nije kažnjen, hrvatski problem su nestali tijekom velikosrpske agresije, hrvatski problem je ratna odšteta.

Dačić: Srbija nema ni milimetar odgovornosti za Šešelja

Što se Srbije tiče, Hrvatska ima sve institucionalne mehanizme blokade srbijanskih pregovora u poglavlju 23. Ima pravo zahtjevati i aktiviranje suspenzivne klauzule u pregovorima sa Srbijom. Jer ovdje nije riječ o graničnom ili nekom drugom bilateralnom pitanju, ovdje je riječ o pravima i dostojanstvu žrtava, dakle jednom od temeljnih odrednica europske konvencije i zajedničke pravne stečevine svih zemalja članica unije.

Dublje uvlačiti Šešelja, ratnog zločinca, u hrvatsku politiku znači buditi jeftine strasti i postići upravo ono što Šešelj i strukture koje su ga stvarale žele.

Da je premijer Srbije Ivica Dačić zreo političar koji razumije odnose snaga,onda bi reagirao dijametralno suprotno, a ne prijetio rezolucijom europskog parlamenta jednoj zemlji članici.

Vučić i Nikolić šute, jer progovore li, on će ih detaljno podsjetiti na ono što su oni bili. Srbija je ucijenjena Vojislavom Šešeljom. Srbija je zemlja pregovarač i očito ne provodi ono što se od nje traži, a to je prije svega da provodi politiku EU.

Međunarodna zajednica griješi što misli da će Šešelj izazivajući sukobe na srbijanskoj političkoj sceni stvoriti atmosferu kreiranja nekog novog lidera u Srbiji. To je greška koja se pokazala više puta u inženjerinzima u istočnoj Europi. A Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju tu je očito pristao biti instrument međunarodne politike i nije mu to prvi put.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju