Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u strahu

Italija ne prestaje podrhtavati: Zabilježeno čak 7 potresa u sat i pol!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najsnažniji potres u utorak ujutro, onaj magnitude 4.9, tresao je kuće udaljene tridesetak kilometara.

Baš kao što je to u nedjelju istaknuo Gianluca Valensise, seizmolog na talijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, teško je reći kada će tlo u Italiji prestati podrhtavati.

Pročitajte i ovo Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli Potres na sjeveru Italije podrhtavanje tla Potres pogodio sjever Italije: "Osjetile su se lagane vibracije"

Stranica European Mediterranean Seismological Centre bilježi da je u utorak u središtu Italije došlo do čak sedam novih potresa unutar samo sat i pol, s time da je onaj najsnažniji bio magnitude 4.9.

Trajao je osam sekundi, a svjedoci tvrde da su im se kuće tresle unatoč tome što su se nalazili i više od 30 kilometara udaljeni od epicentra (Pieve Torina).

''Potres jačine 6 i više stupnjeva stvara podrhtavanja koja su raspodijeljena diljem susjednih rasjednih linija i mogu uzrokovati njihovo lomljenje. Proces se može nastaviti unedogled", napomenuo je Valensise, čije riječi ne djeluju nimalo utješno za sve koji ovih dana žive u strahu.

"U Hrvatskoj smo potres osjetili intenzitetom trećeg do četvrtog stupnja"

A prisilno raseljenih je u ovom trenutku čak 15 tisuća, s time da u civilnoj zaštiti očekuju da će broj narednih dana još rasti.

Podsjetimo, taj isti središnji dio Italije u nedjelju je pogodio potres jačine 6.5 stupnjeva, a geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu objavio je da se osjetio i u većem dijelu Hrvatske, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada.

Uslijedio je kao nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu ove godine u području Amatrice-Norcia (tada je poginulo 298 ljudi, op.a.), te je ocijenjeno da samo pukim čudim nitko nije smrtno stradao.

Spomenuti je potres u nekim područjima pomaknuo tlo do 70 centimetara, a satelitske snimke su pokazale da je promijenio krajolik površine preko 130 četvornih kilometara.

Nakon potresa dogodilo se još 1100 udara, uključujući 19 potresa magnitude između četiri i pet stupnjeva te 240 magnitude između tri i četiri stupnja, objavio je Nacionalni zavod za geofiziku i vulkanologiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene