Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Berlusconi u vodstvu pred izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Stranke sloboda (PDL) Silvio Berlusconi i dalje je u prednosti od šest posto ispred čelnika Demokratske stranke (PD) Waltera Veltronija, obznanjuje danas list Repubblica najnovije ispitivanje javnog mišljenja uoči talijanskih parlamentarnih izbora 13. travnja.

Prema podacima ispitivanja javnog mišljenja, koje je za list Repubblicu provela ustanova Demos-Eurisko, Stranka sloboda, koju je osnovao Berlusconi sa svojim pokretom Naprijed Italijo i Nacionalnim savezom Gianfranca Finija, ima relativnu većinu od 40,5 posto glasova, dok Demokratska stranka, nastala ujedinjenjem Demokratske lijevice Massima D'Aleme i Margherite Francesca Rutellija, dolazi do 34,8 posto glasova. Ako se PDL-u dodaju glasovi Sjeverne lige (4,5 posto), a PD-u glasovi Italije vrijednosti, bivšeg suca čiste ruke Antonija Di Pietra (3,4 posto) i radikalaca, Emme Bonino (0,8 posto), onda se dolazi do razlike od šest bodova prednosti za desni centar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Italija: Otvorena birališta Slika nije dostupna Italija: Uoči izbora u prednosti desni centar

Stranka centra koja je bila prijašnjih godina u koaliciji s Berlusconijem, demokršćanski UDC, Pierferdinanda Casinija, koji je odlučio predstaviti se samostalno, čini se da je u teškoćama jer dobiva samo 6,0 posto glasova isto kao što je u teškoćama Ljevica duge, u kojoj su dvije komunističke stranke i Zeleni s premijerskim kandidatom Faustom Bertinottijem, koja dobiva samo 5,8 posto glasova.

Berlusconi je krenuo s velikom prednošću nad lijevim centrom, jer se dosadašnju vladu lijevog centra premijera Romana Prodija optužuje za slabljenje životnog standarda, ali Veltroni polako prikuplja birače. Berlusconi se pojavljuje samo na pokojem skupu i ne želi nekom nesmotrenošću "potjerati" birače, a Veltroni putuje Italijom u zelenom autobusu (znak da ne zagađuje okolicu, odnosno da je motor ekološki) i održava mitinge.

Obje najjače stranke imaju praktički iste ekonomske programe, jer i jedni i drugi nude sniženje poreznog pritiska, nastavak privatizacije, pomoć mladima itd., pa se neke polemike i različiti pristupi pojavljuju oko pitanja kao što su pobačaj ili eutanazija. Obje stranke su obznanile kako neće kandidirati ni jednu osobu protiv koje se vodi neka istraga. Tako što se do sada nije događalo pa je u Parlamentu bilo i onih koji su morali odgovarati pred sudom za razna krivična djela, počevši od korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene