Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Češka prednjači

Istočna Europa novo odredište seks-turizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istočna Europa postala je novo odredište za one koji na putovanja idu u potrazi za seksom, a posebice za pedofile, smatraju talijanske udruge za zaštitu djece.

Pošto je pooštren nadzor u mnogim azijskim zemljama, tradicionalnim odredištima pedofila, oni se u velikom broju okreću siromašnim zemljama na europskom istoku. 'Češka je poznata po golemoj količini pedofilskog materijala koji se ondje proizvodi i nudi na internetu', izjavio je Marco Scarpati, predsjednik talijanske udruge za zaštitu prava djece.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Dječja prostitucija posebno je raširena na češkim autocestama. Od njemačke granice do unutrašnjosti Češke na autocestama E48 i E49 nude se radi prostituiranja djeca svih dobi. 'To su nam čak javili i vozači teretnjaka', prenio je u četvrtak list Corriere della Sera Scarpatijeve riječi. Po njegovim riječima, 'mušterije' su Nijemci, Austrijanci i Talijani, kojima majke i svodnici nude djecu za pet do 25 eura. Slično je i na sjeveru Rusije. U Sankt Petersburgu i okolnim gradovima mnoga djeca koja žive na ulici nude seks u zamjenu za drogu. Jedno od odredišta europskih pedofila je i Maroko. 'Marokanski se adolescenti nude čak na internetskoj platformi Facebooku', izjavio je Scarpati.

Pedofilski turizam ostvaruje promet od oko 250 milijarda eura na godinu, a mnogi pedofili iz Europe rado se koriste sve većom ponudom jeftinih letova. Svake godine HIV-om se zarazi oko 300.000 maloljetnika, pola milijuna zarazi se hepatitisom C, a dva milijuna maloljetnica počini pobačaj. Oko 1,64 milijuna pokušaja samoubojstava uzrokovano je pedofilskim turizmom, smatra Scarpati.

Talijanska je vlada u međuvremenu pokrenula kampanju protiv seks-turizma. Državna podtajnica za turizam Michela Vittoria Brambilla radi projekt koji će biti ponuđen svim ministrima turizma na svijetu, a cilj mu je poticati odgovoran turizam. Brambilla je izradila kodeks koji bi turističkim agencijama trebao pomoći da suzbijaju pedofiliju i seks-turizam.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene