Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drevna civilizacija

OTKRIĆE KOJE JE IZAZVALO ZABRINUTOST Piramida skrivala tajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispod poznate piramide pronađena je špilja duboka 20 metara.

Meksički znanstvenici otkrili su da glavna piramida drevne civilizacije Maya, Kukulkan u ruševnom gradu Chichen Itza leži iznad podzemne rijeke. Otkriće je izazvalo i zabrinutost .

'Vrlo je vjerojatno da se piramida oslanja na podzemnu komoru i da je u opasnosti da bi se sve moglo urušiti', upozorava geofizičar Rene Chavez, a prenosi Guardian.

Podzemna špilja koja je otkrivena ispod piramide duboka je 20 metara, a prekrivena je kamenjem. Takve podzemne rijeke obično su povezane s jezerima kojih ima mnogo na Jukatanskom poluotoku.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Namjerno zatrpan Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide

'Velika plava rupa' mogla bi riješiti misterij nestanka Maya

Arheolog Guillermo de Anda ističe da je to otkriće važno jer bi ono moglo potvrditi da su Maje astronomske karte i simbole uvrštavali u svoje hramove i sveta mjesta. Naime, jezera koja okružuju piramidu mogla bi predstavljati četiri strane svijeta. Rijeka u centru mogla bi predstavljati centar svijeta Maya koji su oni zamišljali kao drvo sa dubokim korijenima.

Istovremeno s ovim otkrićem, Nacionalni institut za antropologiju i povijest priopćio je da je na drugom mayanskom lokalitetu, Uxmalu, pronađena velika količina ljekovitog bilja u blizini građevine poznate kao vladarova palača. To je bio svojevrsni ljekoviti vrt Maya. Na nalazištu se nalazi oko 150 vrsta biljaka koje se koriste za liječenje zmijskih ujeda, trbušne infekcije i groznicu.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene