Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast drevne civilizacije

'Velika plava rupa' mogla bi riješiti misterij nestanka Maya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Civilizacija Maya nastala je oko 1800. godine prije nove ere, a na vrhuncu razvoja bila je 250. godine kada je dosegla dva milijuna ljudi.

O pismu Maya i njihovim ritualima manje-više sve se zna, ali još uvijek je misterij što je uzrokovalo propast drevne civilizacije oko 900. godine.

Sada tim znanstvenika sa sveučilišta u Louisiani vjeruje kako je korak bliže rješavanju zagonetke i to zahvaljujući 'Velikoj plavoj rupi' u Karipskom moru, piše Huffington Post. Ona je bila omiljeno odredište pustolova Jacquesa Cousteaua, koji ju je proglasio najboljim mjestom za ronjenje na svijetu.

Analizirajući sedimente iz Plave rupe, znanstvenici su otkrili kako je poluotok Yucatan vjerojatno pogodila velika suša između 800. i 900. godine. Također, procjenjuju da je još jedan veliki sušni period bio na tom području između 1000. i 1100. godine, a smatra se da je tada grad Maya Chichen Itza pao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljen natječaj Traže se lovci na blago s potopljene španjolske galije vrijedno više milijardi dolari Slika nije dostupna Slijetanje bez jednog kotača Pogledajte dramatičan trenutak u kojem je pilot odlučio - sve ili ništa

FOTO Zovu je 'Špilja smrti': Brutalna žrtvovanja ljudi među kojima je i bilo 1-godišnje dijete

'U vrijeme velikih suša, haraju glad i sukobi', kazao je jedan od autora studije André Droxler.

To se poklapa sa prijašnjim istraživanjima koja sugeriraju da su klimatske promjene doprinijele propasti Maya. Njihova je civilizacija nastala oko 1800. godine prije nove ere, a na vrhuncu razvoja bila je 250. godine kada je dosegla dva milijuna ljudi. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene