Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Birališta na Islandu otvorena su kako bi građani izabrali novog predsjednika između dosadašnjeg Olafura Ragnara Grimssona i Thore Arnorsdottir, televizijske voditeljice bez političkog iskustva.


Oko 236.000 Islanđana upisano je u biračke popise. Rezultati se očekuju oko sat vremena nakon zatvaranja birališta, nešto iza ponoći. Grimsson (69) je veliki favorit, po istraživanjima javnog mišljenja. Po jednoj od anketa, on bi mogao dobiti oko 57 posto glasova, dok bi njegova protivnica Arnorsdottir trebala dobiti 30,8 posto.

'Razlika između Olafura i Thore u tom istraživanju je ogromna, i mogli bismo reći nepremostiva', ocijenio je politolog Gunnar Helgi Kristinsson sa sveučilišta u Reykjaviku.

Thora Arnorsdottir (37) morala je u svibnju prekinuti kampanju jer je rodila treće dijete i predstavlja se kao osoba koja bi trebala donijeti promjene, nakon 16 godina koliko je na vlasti Grimsson.

Neudana majka i televizijska voditeljica bez političkog iskustva, Arnorsdottir se bori za ženska prava.

>> Zbog bankrota: Počelo suđenje bivšem premijeru Islanda

Vezani članci Koronavirus na Islandu, ilustracija Nakon četiri tjedna bez ograničenja, Island ponovno postrožuje mjere Slika nije dostupna I pornozvijezda ide na Putina: Rusija dobila već treću ženu koja želi postati predsjednica države

Grimsson je kazao u siječnju da se neće kandidirati za peti mandat. Međutim, u ožujku ga je peticija s oko 30.000 potpisa, ili oko 10 posto populacije, natjerala da se predomisli.

On je učvrstio svoju popularnost odbijajući dvaput donijeti zakon kojim bi Island obeštetio Veliku Britaniju i Nizozemsku čiji su štediše ostali bez novca nakon propasti banke Icesave 2008.

Po Arnorsdottir, Island treba promjenu nakon ekonomske i financijske krize 2008., zbog koje su propale tri najvažnije banke. Otad Island bilježi ponovno gospodarski rast, uz pomoć MMF-a.(HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.