Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Islamabad: Veliki prosvjedni marš pakistanskih odvjetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1.000 pakistanskih odvjetnika i političkih aktivista počelo je u prosvjede diljem zemlje tražeći vlasti da na dužnost vrate skupine sudaca koje je svojedobno smijenio aktualni predsjednik Pervez Musharraf, javljaju agencije.

Istodobno se u Pakistanu nastavljaju napadi militantnih islamista bliskih talibanima, javlja agencija dpa i prenosi da je u sjeverozapadnoj regiji ubijeno četiri pripadnika snaga sigurnosti. 

Pročitajte i ovo Jelena Kastaneti Problematično tiskanje knjige Oglasila se nakladnica Marka Babića: "Emocionalno i fizički nisam dobro" Mohammad Mehdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini NASILNA REPRESIJA Europska unija zgrožena novim pogubljenjima u Iranu: Objesili su prvaka u karateu i dječjeg trenera

Odvjetnici osporavaju lanjske poteze predsjednika Musharrafa koji je uveo izvanredno stanje i smijenio glavnog pakistanskog suca Iftikhara Chaudhryja te nekoliko desetaka njegovih kolega.

"Na ulice smo izašli kako bismo spasili naše sudstvo i domovinu", rekao je Mehmood-ul-Hassan, predsjednik Odvjetničke komore Karachija koji je prosvjedovao s kolegama na ulicama Karachija.

Prosvjed, koji bi trebao prerasti u veliki marš i kulminirati u petak u Islamabadu, trebao bi povećati pritisak na Musharrafa, američkog saveznika, da odstupi s dužnosti, piše Reuters.

Musharraf je izoliran otkad su njegovi saveznici u veljači poraženi na općim izborima.

Odvjetnici su odlučni konvojem automobila i autobusa proći kroz sve veće pakistanske gradove od Karachija do Multana te bi mogli održati prosvjedno sjedenje pred zgradom parlamenta u Islamabadu.

To je prvi veći prosvjed s kojim se suočava nova pakistanska vlada.

Obje su se strane obvezale da će se prosvjedi održati u miru, a vlada je izvijestila da odvjetnici imaju puno pravo na prosvjed.

Analitičari ipak strahuju da bi prosvjedi mogli još više produbiti jaz unutar krhke koalicije koju predvodi Pakistanska narodna stranka (PPP), bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u atentatu.

Njezin udovac, Asif Ali Zardari, koji je nakon njezine smrti preuzeo vodstvo PPP-a, ne priznaje Musharrafa ustavnim predsjednikom, ali se ne žuri vratiti Chaudhryja na dužnost.

PPP je tako pokrenula ustavni paket kojim želi Musharrafa 'svesti' na političku figuru s minimalnim ovlastima.

PPP, međutim, oklijeva vratiti suce na njihova dotadašnja mjesta.

Nasuprot njima, bivši premijer Nawah Sharif inzistira da se Musharrafu sudi za izdaju te da se Chaudhrya vrati na dužnost.

Budu li suci vraćeni na ranije dužnosti s kojih su svrgnuti, Chaudhry bi mogao pokrenuti zakonski postupak protiv Musharrafa i dovesti do njegova svrgavanja s vlasti, ocjenjuju analitičari.

Očekuje se da se Chaudhry, koji je svojedobno proveo gotovo četiri mjeseca u kućnome pritvoru, obrati okupljenim kolegama i političkim aktivistima u Multanu.

Iz Pakistana agencija dpa prenosi vijest o napadu na policijski automobil u sjeverozapadnom dijelu zemlje koju su izveli protalibanski orijentirani militanti i ubili četiri policajca.

To je pokazatelj da su se obistinila upozorenja vlasti kako militanti neće mariti za nedavno potpisan mirovni sporazum, prenosi njemačka agencija.

Policajci su napadnuti tijekom rutinske patrole u jednome dijelu Peshawara, rekao je šef lokalne policije i dodao da su još dvojica policajaca ozlijeđena.

U napadima protalibanskih militanata u zadnjih je 14 mjeseci nastradalo više desetaka pripadnika snaga sigurnosti, prenio je dpa.

Nekoliko sati nakon napada, savjetnik za sigurnost premijera Yousafa Raze Gilanija, Rehman Malik za televiziju Al-Jazeeru je rekao kako "nema nikakve svrhe nastaviti poštovati mirovni sporazum" potpisan prošli mjesec u dolini Swat, ako militanti ne prekinu nasilje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene