Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice još od lani

U štrajku sudaca ne trpe samo stranke: "Svaki mjesec u kojemu nema ročišta, mi ostajemo bez prihoda"

Aktualno Galerija Odvjetnici ostaju bez ročišta Odvjetnici ostaju bez ročišta Foto: DNEVNIK.hr Robert Travaš i Ivana Kopčić Robert Travaš i Ivana Kopčić Foto: DNEVNIK.hr Robert Travaš, Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš, Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Zbog bijelog štrajka sudaca, na gubitku su i odvjetnici koji zbog odgoda ročišta gube prihode.

S predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore Robertom Travašem o utjecaju bijelog štrajka sudaca na odvjetnike razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Travaš kaže kako odvjetnici, prvenstveno stranke, trpe posljedice još od prošlogodišnjih mjera upozorenja i štrajka prvosudnih službenika i namještenika.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Oglasila se i Udruga sudaca Malenica odgovorio sucima: "Otkazano je 22 posto ročišta, ne znam odakle informacija da ih štrajka 80 posto"

"Odvjetnici kao kolege uvijek su podržavali suce u poboljšanju njihovih materijalnih uvjeta i plaća, ali i uvjeta rada. Neke sudnice još od potresa doista nisu reprezentativne i dostatne da bi suci u njima mogli obavljati djelatnost. Međutim, nama odvjetnicima je prvo u fokusu interes stranaka. Mjere upozorenja su počele i mi smo još u petak počeli dobivati obavijesti o odgodama ročišta. To je kolegijalno i tako treba biti jer se time štedi novac stranaka i vrijeme odvjetnika. Neki suci su već odredili nova ročišta, kako je i bila preporuka predsjednika Vrhovnog suda, a neki su to propustili učiniti pa ih molim da u najkraćem mogućem roku zakažu nova ročišta", poručio je Travaš.

Stranke nisu sretne

Kazao je kako odvjetnici čim prime obavijest o odgodi obavještavaju stranke. 

"Naravno da ljudi nisu sretni jer i ovako neke stvari čekaju po šest mjeseci, godinu dana", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor

Pročitajte i ovo Milica Vučković, Mato Brautović, Marijana Grbeša, Ivana Dragičević ADMO Važno upozorenje: Na izborima bi mogle dominirati laži i manipulacije vezane za migrante, neki tako skupljaju političke poene

Na pitanje koliko će financijski odvjetnici pretpjeti ovim štrajkom, Travaš kaže kako odvjetnici žive od ročišta i zastupanja stranaka.

"Svaka odgoda koja se broji u mjesecima, znači da taj mjesec odvjetnici nemaju prihoda, a imaju obveze i svaki mjesec moraju platiti što moraju. Svaki mjesec koji se ne radi, ako nema ročišta i zastupanja stranaka je šteta odvjetnicima", kaže Travaš.

Adekvatne plaće jamče neovisnost

Istaknuo je kako odvjetnici zaista podržavaju da suci imaju materijalne uvjete kako sucima priliči jer, kaže, to jamči njihovu neovisnost

"Ali apeliramo na obje strane, kao i prošle godine, tako i sada, da sjednu za stol i što prije postignu jedan dogovor", poručio je Robert Travaš. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene