Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom terorističkog napada

VIDEO Hrabri dječak spašavao ljude tijekom krvoprolića: "Jako sam se bojao, mislio sam da će baciti granatu i na nas..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islam Halilov, 15-godišnjak podrijetlom iz Kirgistana, heroj je terorističkog napada u Moskvi koji se dogodio u petak, a za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država.

Islam Halilov,15-godišnji srednjoškolac, postao je viralan jer je svojim brzim razmišljanjem i hrabrim postupcima pomogao evakuirati desetke posjetitelja tijekom terorističkog napada u Moskvi. U koncertnoj dvorani bio je zaposlen oko godinu dana te je radio na garderobi.

"Shvatio sam da, ako ne reagiram, neću poginuti samo ja već i mnogi drugi. Iskreno, jako sam se bojao", rekao je u intervjuu za ruske medije.

"Dok sam bio usred gomile i trčao prema vratima kako bih ih otvorio, pomislio sam da bi netko mogao sići stepenicama ili dizalom i baciti granatu na nas, ili početi pucati po nama. Hvala Bogu, to se nije dogodilo", opisao je Halilov groznu atmosferu tijekom napada.

Pročitajte i ovo Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela

Halilov, koji je rekao da se ne osjeća herojem, objasnio je u intervjuu da je sve osoblje obučeno kako reagirati u hitnim slučajevima.

"To je bio dio mog posla. Bolje je žrtvovati se nego dopustiti da stotine drugih ljudi umru", rekao je mladi Islam.

Pohvale javnosti, zahvala vlade

Ruska javnost i mnoge javne ličnosti pohvalile su dječaka. Neki su ga u znak zahvalnosti i darivali.

Jedan poznati ruski reper darovao mu je milijun rubalja (oko 10.000 eura), a nogometni klub Spartak, čiji je Islam veliki obožavatelj, pozvao ga je na posebno upoznavanje s igračima te mu darovao sezonske ulaznice za sve utakmice kluba, piše MoscowTimes.

Rusko Vijeće muftija odlučilo je odlikovati Halilova medaljom za zasluge, što je najveća nagrada ruske islamske zajednice.

Povjerenica za dječja prava Maria Lvova-Belova uručila je njemu i 14-godišnjem Artemu Donskovom službeno pismo zahvale ruske vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene