Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad koji je u utorak u belgijskom gradu Liegeu izveo napadač koji je ubio dvije policajke i studenta, objavila je propagandna agencija džihadističke organizacije Amaq.


"Počinitelj napada u Liegeu, na istoku Belgije, vojnik je Islamske države", navodi skupina u priopćenju koje je Amaq objavio putem aplikacije Telegrama.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama''

Skupina navodi da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode Sjedinjene Države a bori se protiv džihadističke skupine, uglavnom u Siriji.

Napadača, Benjamina Hermana, 31-godišnjeg belgijskog delinkventa koji se navodno u zatvoru radikalizirao, ustrijelila je policija nakon napada.

Belgijsko državno odvjetništvo istaknulo je da se po prvim rezultatima istrage napad može okarakterizirati kao "teroristički napad". Među rezultatima je spomenuo "način djelovanja na koji IS redovito poziva na internetu".

Ovaj napad podsjeća na napad koji se 6. kolovoza 2016. dogodio u Charleroiju, na jugu Belgije, kada je Alžirac mačetom napao dvije policajke ispred policijske stanice uz povike "Bog je velik". Policajke su bile ranjene, a napadač ubijen. IS je preuzeo odgovornost i za taj napad. (Hina)