Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jung: 'Podjela Kosova nikad nije bila opcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka očekuje da se status Kosova riješi najkasnije do 10. prosinca ove godine, izjavio je njemački ministar obrane Franz-Josef Jung ističući kako podjela Kosova nikada nije bila niti će biti međunarodna opcija za Kosovo.

Nakon odvojenih sastanaka koje je vodio s predsjednikom i premijerom Kosova, Fatmir Sejdiuom i Agimom Cekuom, Jung je rekao kako očekuje da će krajem ove godine zajedno s kosovskim čelnicima proslaviti rješenje statusa Kosova. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Njemački ministar obrane potvrdio je da podjela Kosova
nije međunarodna opcija te je podsjetio sve kako na Kosovu da moguće nasilje neće voditi niti jednom rješenju.

'Svi ministri NATO-a i oni iz EU su suglasni da je temelj za
razgovore o statusu Kosova paket Marttija Ahtisaarija', rekao je njemački ministar obrane. 

>> Ischinger: 'EU mora biti jedinstvena oko podjele Kosova' 

>> Kather: Podjela Kosova nije dobro rješenje

Najviši kosovski predstavnici Sejdiu i Ceku rekli su da o pozicijama Prištine vezanim uz neovisnost Kosova, teritorijalnu cjelovitost i paket Ahtisaarija ne može biti pregovora, što je, po njihovim riječima, rečeno i međunarodnoj trojci dan ranije na sastanku u Beču.

Kosovski premijer rekao je da Kosovo nakon 10. prosinca neće više čekati i da se priprema za proglašenje neovisnosti te je zatražio od Njemačke preuzimanje vodeće uloge u sklopu EU-a u pružanju potpore kosovskoj neovisnosti.

'Potpora EU neovisnosti Kosova od iznimnog je značenja. Njemačka sa svojom vodećom ulogom može izgraditi jedinstvo, koncenzus i odlučnost Europske unije za priznavanje neovisnosti Kosova tijekom ove godine' rekao je Ceku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene