Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u ponedjeljak odgovornost za uništenje plinskog postrojenja Ine koje je Siriju opskrbljivalo s trećinom sveukupne struje.


Sirijski Opservatorij za ljudska prava (OSDH) također je izvijestio da je IS, mjesec dana nakon što je zauzeo postrojenje, dignuo u zrak plinsku centralu u Hayanu, na istoku pokrajine Homs.

Vezani članci Davor Filipović Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Potvrda dolazi i iz izvora u sirijskom ministarstvu za energetiku.

Plinsko postrojenje prestalo je s proizvodnjom prije mjesec dana, nakon vojnog napredovanja džihadista u području Palmire.

IS je u nedjelju objavio video snimku eksplozije plinskog postrojenja u Hayanu.

Kako pojašnjava urednik tjednika Syria report Jihad Yazigi, u tom se postrojenju, koje je davalo trećinu ukupno proizvedene struje u zemlji, dnevno proizvodilo 3,7 prostornih metara prirodnog plina.

"Milijuni Sirijaca će biti pogođeni (...) bila je to jedna od rijetkih centrala koja je proizvodila skoro maksimum svojih kapaciteta", dodao je Yazigi. Bila je važna za opskrbu električnom energijom za područje Damaska te središnje pokrajine Homs i Hamu, dodao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ranije je potvrdio kako su snage IS-a zapalile Inina postrojenja u Siriji, a za daljnju procjenu situacije zatražit će se potpuna potvrda i procjena šteta.

Ina je u Siriji bila prisutna od 1998. godine, kada je provodila istraživanja i proizvodnju temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje na blokovima Aphamia i Hayan.

No, zbog političke i sigurnosne situacije u Siriji Ina je u veljači 2012. godine suspendirala sve svoje aktivnosti na spomenutim blokovima. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju