Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postrojenje Hayan

STIER POTVRDIO Postrojenje INA-e u Siriji teroristi digli u zrak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa.

Na tom području INA je prije četiri godine počela naftne operacije dok su se istraživanja provodila od 1998. godine.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Iz INA-e još uvijek nema službene potvrde radi li se doista o njihovom postrojenju, ali je potvrdio Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova. "Dobili smo prva izvješća koja pokazuju da je doista riječ o postrojenju INA-e", rekao je Stier, dodajući da će tražiti procjenu štete kako bi mogli dalje procijeniti situaciju.

Snimku je Islamska država objavila na društvenim mrežama te priopćenje na portalu Amaq. Kako su naveli u svom priopćenju, to su učinili kako bi naštetili režimu Bashara Al Assada koji eksploatira plinska postrojenja i financira vojno djelovanje.

U svom priopćenju tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada neće imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom.

INA je od 1998. godine sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA) te je objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina. Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija INA-e (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no zbog ratnih okolnosti njihova je djelatnost na polju Hayan trajala je samo 57 dana u 2012. godini.

"Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj INA-e na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave 'više sile' 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima suspendirane su dok se okolnosti ne promijene", stoji na stranicama naftne kompanije.

INA je najvila mogućnost povratka u Siriju, ali tek kada se uspostave stabilne sigurnosne i političke okolnosti. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene