Diarmuid Martin (Foto: AFP)
Diarmuid Martin (Foto: AFP) Foto: Afp

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju.


"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Vezani članci Zlostavljanje djece, ilustracija Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: Pakao je počeo u drugom razredu osnovne - "Tko bi izgubio morao bi se skidati..." Papa Franjo Papa nadopunio odredbe oko seksualnog zlostavljanja: Proširuje definiciju žrtava

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin, koji smatra da Papa mora "ponizno" i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.

Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II. 1979. koji je privukao dva milijuna Iraca.

Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu je oko 300 svećenika spolno zlostavljalo maloljetnike u posljednjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku Crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja.

Papa Franjo obećao je "nultu toleranciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera koji prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju