Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled prema MMF-u

Irska će zatražiti financijsku pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska će od međunarodnih financijskih institucija zatražiti pomoć, rekao je irski ministar financija i tako okončao tjedne nagađanja treba li Irska takvu pomoć.

Na Irsku se vrši pritisak već preko tjedan dana da prihvati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogla riješiti dužničku krizu koja prijeti stabilnosti eura.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija"

>> Irska je pred financijskim slomom

'Preporučit ću vladi da bi trebali aplicirati za program i otvoriti formalne pregovore', rekao je Brian Lenihan javnoj televiziji RTE. On je rekao da će vjerojatno ključan biti plan restrukturiranja irskih banaka.

Potrebno 45 do 90 milijardi eura

Iznos koji Irska planira tražiti neće biti 'troznamenkast', rekao je Lenihan odbacivši time navode iz jednog izvješća od nedjelje po kojem bi Irskoj trebalo i do 120 milijardi eura. Izvori su agenciji Reuters rekli da bi Irska mogla trebati od 45 do 90 milijardi eura, ovisno o tome treba li pomoć samo za svoje banke ili i za javni dug.

Dužnosnici MMF-a i Europske komisije u Dublinu su od četvrtka kako bi postigli dogovor o pomoći irskim bankama. Zabrinutost zbog velike pasive banaka povećali su cijenu irskog zaduživanja na financijskim tržištima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene