Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irska će od međunarodnih financijskih institucija zatražiti pomoć, rekao je irski ministar financija i tako okončao tjedne nagađanja treba li Irska takvu pomoć.


Na Irsku se vrši pritisak već preko tjedan dana da prihvati pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi mogla riješiti dužničku krizu koja prijeti stabilnosti eura.

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Slika nije dostupna MMF snizio prognozu, evo koliki pad BDP-a očekuje u Hrvatskoj

>> Irska je pred financijskim slomom

'Preporučit ću vladi da bi trebali aplicirati za program i otvoriti formalne pregovore', rekao je Brian Lenihan javnoj televiziji RTE. On je rekao da će vjerojatno ključan biti plan restrukturiranja irskih banaka.

Potrebno 45 do 90 milijardi eura

Iznos koji Irska planira tražiti neće biti 'troznamenkast', rekao je Lenihan odbacivši time navode iz jednog izvješća od nedjelje po kojem bi Irskoj trebalo i do 120 milijardi eura. Izvori su agenciji Reuters rekli da bi Irska mogla trebati od 45 do 90 milijardi eura, ovisno o tome treba li pomoć samo za svoje banke ili i za javni dug.

Dužnosnici MMF-a i Europske komisije u Dublinu su od četvrtka kako bi postigli dogovor o pomoći irskim bankama. Zabrinutost zbog velike pasive banaka povećali su cijenu irskog zaduživanja na financijskim tržištima. (Hina)