Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zemlji 2 milijuna narkomana

Iran: Zaplijenjeno 11 tona opijuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska pogranična policija nedavno je zaplijenila blizu 11 tona opijuma tijekom operacije u kojoj je jedna osoba poginula, a više je ranjeno u pokrajini Sistan-Balučistan, objavili su iranski mediji u nedjelju.

To je 'najveća zapljena koju su izvele iranske službe nakon islamske revolucije 1979.', rekao je zapovjednik pogranične policije, prenosi agencija Mehr.

Tijekom operacije koja je trajala 36 sati i u kojoj je oduzeto 10.693 kg opijuma i više od 300 kg hašiša, poginuo je jedan krijumčar narkotika, a nekoliko ih je ranjeno. Iran je na glavnom putu krijumčarenja opijuma i heroina iz Afganistana, prvog svjetskog proizvođača droge.

Od početka godine iranske vlasti zaplijenile su više od 350 tona raznih droga, uglavnom opijuma. Prema službenim podacima od 1979. godine pa do danas, iranske su snage reda izgubile oko 4.000 ljudi u borbi protiv trgovine drogom.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

>> U Mianmaru spaljeno 4,5 tona opijuma i 146 kg heroina

U pokušaju ograničavanja te trgovine, vlada je u 20 godina izgradila 'zid' većim dijelom 1.700 km dugih istočnih granica zemlje, što ju je stajalo 700 milijuna dolara. U Iranu prema službenim podacima ima oko 2 milijuna narkomana, od kojih 400.000 ovisnika o heroinu.

UN redovno hvali iransku borbu protiv droge, dok SAD optužuju neke jedinice Čuvara revolucije za uključenost u tu trgovinu. Teheran pak redovno optužuje izraelske obavještajne službe za poticanje trgovine drogom u Iranu kako bi destabilizirali zemlju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene