Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je muslimane na oprez i jedinstvo kako bi se oduprli "izdajničkoj uroti" SAD-a i Izraela, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ali Hosseini rekao je da Iran razmišlja čak i o izlasku iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.


Suočavajući se s rastućom prijetnjom sankcija međunarodne zajednice zbog spornog nuklearnog programa svoje zemlje,  ajatolah Ali Hamenei u televizijskom obraćanju vjernicima u povodu proslave Bajrama kojim završava mjesec posta, rekako je da je ono što se danas smatra uspjehom američke administracije i izraelskog režima je propadanje svih islamskih država. 

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..."

"Naš narod, Libanonci, Palestinci, Iračani i drugi muslimani trebaju biti oprezni. Trenutno je najvažnije očuvati nacionalno jedinstvo", naglasio je Hamenei dodavši da je upravo nesloga u islamskom taboru ono što žele Sjedinjene Države i Izrael.

Mogućnost istupanja Irana iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u slučaju nametanja sankcija
glasnogovornik Hosseini iznio je u intervjuu arapskom listu "Al Sharq al Awsat" koji izlazi u Londonu, a prema navodima izraelskog internetskog servisa "Ynet", Iran je već pripremio i planove kako bi postupao u slučaju gospodarskih sankcija zbog njegova nuklearna programa.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Larijani je, prema iranskoj agenciji IRNI, u ponedjeljak upozorio zapadne zemlje da se ne povode za radikalnim glasovima jer im to neće puno koristiti. Teheran je čvrsto odlučio da ga ništa neće spriječiti u nastavku njegovih nuklearnih aktivnosti, naglasio je Larijani dodavši da Iran nije tako glup a da ne bi prozreo politiku zapada koja paralelno nudi pregovore i prijeti sankcijama.

Izrael je u svojoj reakciji sinoć pozvao sve članice UN-a da odbiju ponovljen poziv iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je u petak ponovo tražio uništenje Izraela. 

U pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu izraelski se veleposlanik pri UN-u Dan Gillerman požalio da u svijetu nije bilo protesta ni odbijanja Ahmadinedžadovih izjava u povodu Dana Jeruzalema.

"Ahmadinedžadovo stajalište ugrožava stabilnost regije kao i mir i sigurnost cijelog svijeta", napisao je Gillerman. Njegve su izjave izravno kršenje Povelje UN-a i poziv na genocid i rasizam. 

Izrael u Iranu vidi najveću prijetnju i smatra da su uvjeravanja Teherana, kako svoj nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe, posve neuvjerljiva. 

Izraelski premijer Ehud Olmert je stoga i najavio da će kontroverznog radikalnog političara Avigdora Liebermana imenovati ministrom za strateške prijetnje u svojoj vladi.