Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi se šire Iranom

VIDEO Hakirali prijenos uživo, vrhovni vođa u vatri: "Krv mladih je na vašim rukama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri koji podržavaju val prosvjeda protiv iranskih vlasti prekinuli su iranski televizijski prijenos uživo, emitiravši sliku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u vatri, s metom na čelu.

"Krv mladih je na vašim rukama", stajalo je u poruci koja se kratko pojavila u televizijskom prijenosu u subotu navečer, u vrijeme dok su se Teheranom i drugim gradovima nastavili prosvjedi potaknuti smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru.

U drugim intervencijama aktivisti su na reklamnim panoima u Teheranu napisali "Smrt Hamneiju" i "policija je ubojica naroda".

"Policija je koristila suzavac kako bi rastjerala gomilu s nekoliko lokacija u Teheranu", prenijela je državna agencija IRNA, dodavši kako su prosvjednici "uzvikivali slogane i zapalili i uništili javnu imovinu, uključujući policijsku kabinu".

Prosvjedi se šire Iranom od smrti Amini 16. rujna, tri dana nakon što je mlada Kurdkinja uhićena na ulicama prijestolnice zbog navodnog kršenja pravila o odijevanju. Prve demonstracije krenule su dan poslije smrti djevojke u njezinom gradu Sakezu, proširivši se potom diljem zemlje i postavši najveći izazov za konzervativnu vlast u nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

Pročitajte i ovo Ilustracija Tako se da Dva tjedna zaposlenici državnih institucija doslovno ne rade ništa: Od 9. rujna vrijeme kao da je stalo, a problem se nije riješio

"Pridruži nam se i ustani" stajalo je u drugom činu hakiranja iza kojeg stoji skupina Edalat-e Ali (Alijeva pravda).

Skupina je objavila i slike Amini i tri drugih žena koje su poginule u gušenju prosvjeda. Organizacija za ljudska prava Iran Human Rights tvrdi da je u prosvjedima dosad poginulo najmanje 95 ljudi.

Još 90 ljudi ubijeno je na jugoistoku zemlje, u prosvjedima 30. rujna potaknutima silovanjem tinejdžerice u pokrajini Sistan-Balochistan. Među ukupno 185 ubijenih je najmanje 19 djece, prenosi Reuters.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene