Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju izvijestio da je pokrenuo izgradnju drugog postrojenja za obogaćivanje urana.


Diplomati su kazali kako je Islamska Republika početkom ovog tjedna poslala pismo direktoru IAEA-e Mohamedu ElBaradeiju. Visoki diplomat blizak IAEA-i rekao je da je Iran u pismu poručio da je postrojenje eksperimentalnog tipa, te da još nije u funkciji. Ranije je bilo poznato da Iran ima jedno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu. Riječ je o golemom podzemnom kompleksu u kojem i skladišti obogaćeni uran proizveden u gotovo 5.000 centrifuga. Postrojenje u Natanzu je pod stalnim nadzorom inspektora IAEA-e, a Iran je pod međunarodnim sankcijama jer odbija prekinuti obogaćivanje urana, te zbog sumnji Zapada da su njegove nuklearne aktivnosti namijenjene stvaranju nuklearnog oružja, a ne, kako tvrdi Teheran, proizvodnji električne energije.

Vezani članci Slika nije dostupna Salehi: Uskoro iransko stajalište o zamjeni urana Slika nije dostupna Iran: IAEA će moći poslati stručnjake u inspekciju

IAEA potvrdila

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da ju je Iran obavijestio o tomu da je izgrađena nova tvornica za obogaćenje urana. U pismu koje je stiglo u ponedjeljak na bečku adresu Agencije, Iranci izvješćuju o postojanju tvornice, rekao je glasnogovornik IAEA Marc Vidricaire. Iz pisma se može zaključiti da Iran obogaćuje uran u skladu sa standardima koji se koriste u nuklearnim tvornicama u civilne svrhe, ali ne za izradu nuklearnog oružja. 'IAEA je od Irana zatražio dodatne detaljne informacije i pristup tvornici što je prije moguće', kazao je Vidricaire. U iranskoj poruci stoji kako će dodatne informacije biti dostupne 'u odgovarajućem razdoblju'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju