Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran potvrdio incident, Bijela kuća upozorava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je potvrdio provokacije iranskih patrolnih čamaca prema američkim ratnim brodovima u tjesnacu Hormuz. Bijela kuća je istodobno upozorila Teheran da takve provokativne akcije u budućnosti mogu dovesti do 'opasnog incidenta'.

Glavnogovornik Pentagona Bryan Whitman iranske je provokacije opisao kao 'ozbiljan izgred'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: 'Iran je prijetnja svjetskom miru' Slika nije dostupna Iran: Snimke iz Hormuza su arhivske, a dijalog falsificiran

Brzi iranski patrolni čamci približavali su se 'brzinom i na
udaljenost koja je pokazivala bezobzirne, opasne i potencijalno neprijateljske namjere', kazao je Whitman.

Incident je trajao 15-20 minuta, a tri broda američke ratne mornarice ulazila su u Perzijski zaljev kada su im se približili iranski patrolni čamci, dodao je.

'Mali, brzi iranski brodovi izvodili su neke opasne manevre protiv naših plovila i davali naznake neprijateljskih namjera. To je zahtijevalo da naši brodovi izdaju upozorenja i izvedu neke manevre izbjegavanja. Brodovi Ratne mornarice SAD bili su spremni poduzeti odgovarajuću akciju, no nije došlo do njihovog angažiranja', opisao je Whitman incident koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju u međunarodnim vodama tjesnaca Hormuz, strategijski ključnog morskog puta kojim se prevozi nafta iz zemalja Zaljeva.

Bijela kuća poziva Iran da se suzdrži od 'takvih provokativnih akcija koje mogu voditi do opasnog incidenta u budućnosti', rekao je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

>> Iranski patrolni čamci provocirali američke ratne brodove

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je kako SAD vjerojatno neće uložiti službeni prosvjed Teheranu.

'SAD će se suprotstaviti iranskom ponašanju kada god budu nastojali naškoditi nama ili našim prijateljima i saveznicima u regiji', naglasio je McCormack.

Napetost između Irana i SAD-a, koji nemaju diplomatske odnose nekoliko desetljeća, već je dulje vrijeme povećana zbog američke zabrinutosti vezane uz iranski nuklerani program i optužbi da Teheran pomaže iračkim pobunjenicima i drugim militantnim, antiameričkim skupinama u regiji.

Iran potvrdio incident s brodovima

Iran je potvrdio da je došlo do 'incidenta' između iranskih i američkih brodova, izvjestila je iranska novinska agencija IRNA nakon što je Washington obznanio da su iranska plovila prijetila američkim brodovima u tjesnacu Hormuz.

Iranske vlasti umanjuju težinu incidenta.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je, kao i u drugim takvim slučajevima, 'incident' razriješen nakon što su dvije strane identificirale jedna drugu.

'Ovo je obična stvar koja se povremeno dešava između dviju strana, a nakon obostrane identifikacije stvar je riješena', kazao je glasnogovornik ministarstva Mohammad Ali Hosseini.

Prema CNN-u, koji se poziva na izjave američkih dužnosnika, pet iranskih čamaca izvodilo je 'prijeteće manevre', dolazeći u jednom slučaju na 200 metara od američkog broda.

Incident se dogodio uoči odlaska američkog predsjednika Georgea W. Busha na bliskoistočnu turneju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene